Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μαγειρεύουν αυξήσεις - φωτιά στις αντικειμενικές αξίες

Οι μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, από τις αρχές του επόμενου χρόνου, θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις και θα πυροδοτήσουν νέο κύκλο ανατιμήσεων στις τιμές των ακινήτων

Αυξήσεις-φωτιά στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση από την 1η Γενάρη του επόμενου χρόνου, εξέλιξη η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει ανοδικά και τις εμπορικές τιμές, ενώ από την άλλη οι υπέρογκες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών θα αυξήσουν τη φορολογική επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Από την άλλη, η κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος» στο θέμα της αύξησης των αφορολόγητων ποσών στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και στην τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων, μέτρα τα οποία σε ένα βαθμό μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Με θέμα την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον Γ. Παπαντωνίου με τη συμμετοχή των υφυπουργών Α. Φωτιάδη και Γ. Δρυ καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες - εκτός από τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, για τις οποίες ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει άλλο νομοσχέδιο - οι υπόλοιπες αλλαγές μετατίθενται για το 2001 και τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά επιδιώκει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων με μείωση των φορολογικών τους συντελεστών, από την άλλη όμως φοβάται ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς και ψάχνει έτσι τη χρυσή τομή... Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεκαθάρισε πάντως ότι - στα πλαίσια του φορολογικού ανταγωνισμού - τέτοιου είδους αλλαγές θα υπάρξουν και στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί φέτος και θα αφορά το 2001, όσο και σε αυτό που θα κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος του 2001 και θα εφαρμοστεί το 2002. Πάντως, όταν ρωτήθηκε για τη σύσκεψη με αντικείμενο τις φορολογικές αλλαγές, περιορίστηκε στην καθόλου κατατοπιστική απάντηση «πάμε σε αυτά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2001». Ανέφερε επίσης ότι θα καταργηθούν ορισμένα χαρτόσημα και φόροι υπέρ τρίτων, χαρακτηρίζοντας τα κινήσεις εξορθολογισμού και απλούστευσης του φορολογικού συστήματος. Οι κυριότερες φορολογικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αφορούν τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων από 40% σήμερα σε 35%, τη μείωση του ανώτατου συντελεστή 45% για τα Φυσικά Πρόσωπα (πρόκειται για κλασικούς μηχανισμούς αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των πλουσίων), την κατάργηση από 1/1/2001 του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ), τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας (στο υπουργείο διαρρέουν ότι για το 2001 θα υπάρξει τιμαριθμοποίηση κλιμακίων ανά διετία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ