Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιες οι συνθήκες στην Εστία των ΤΕΙ Χαλκίδας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές που φιλοξενούνται στην Εστία των ΤΕΙ Χαλκίδας βρίσκονται στο επίκεντρο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ προς τον υπουργό Παιδείας, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Πρωτούλης και Νίκος Γκατζής. Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Εστία του ΤΕΙ Χαλκίδας, που εδρεύει στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Ψαχνών, του Δήμου Μεσσαπίων. Η Εστία είναι 20ετίας και φιλοξενεί 408 σπουδαστές, από τους 12-13 χιλιάδες εγγεγραμμένους. Τα ΤΕΙ παρακολουθούν συνολικά περίπου 7.000 σπουδαστές και από αυτούς οι 3.000 νοικιάζουν δωμάτια και οι 3.500 πηγαινοέρχονται στην Αττική, με αποτέλεσμα τεράστια οικονομική επιβάρυνση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Οι συνθήκες στην Εστία είναι ασφυκτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα δωμάτιο μόλις 10 τ.μ. φιλοξενεί 2 σπουδαστές! Ετσι η διαβίωση είναι προβληματική και εγκυμονεί, εκτός των άλλων, κινδύνους για την υγεία των ενοίκων. Ουσιαστική συντήρηση του κτιρίου δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα αυτό να έχει αφεθεί στο έλεος της φθοράς του χρόνου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους ψυχαγωγίας. Η μόνωση της Εστίας δε συντηρείται εδώ και χρόνια, ενώ η παροχή ζεστού νερού και θέρμανσης δεν είναι επαρκής. Επιπλέον, δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες καθαριότητας, αφού αυτή έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργείο, ενώ υπάρχει ένας γιατρός μόνο για τις πρωινές ώρες. Ενας διοικητικός υπάλληλος είναι υπεύθυνος για τη σίτιση και τη στέγαση των σπουδαστών.

Η Εστία εντάσσεται στην κατηγορία των «λοιπών εξόδων» του ΤΕΙ. Μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Εστίας επιχειρείται τα έξοδα για τη συντήρηση της Εστίας να μετατεθούν στους σπουδαστές.

Την ίδια στιγμή, που υπάρχουν αυτές οι άθλιες συνθήκες στην Εστία, οι Επιθεωρητές του υπουργείου και οι Εισαγγελείς βρήκαν οικονομικό έλλειμμα 2.000.000 ευρώ στο ΤΕΙ.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο γιατί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της λειτουργίας της Εστίας.

Το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών σε συνδυασμό με τις εξελίξεις της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της κατάργησης της φοιτητικής μέριμνας, της σίτισης, στέγασης, των δωρεάν συγγραμμάτων κτλ., ορθώνουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από την ένταση της ακρίβειας, της λιτότητας και της ανεργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα της απαράδεκτης κατάστασης της Εστίας, να γίνει επισκευή και ποιοτική αναβάθμισή της, κάλυψη με μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό των αναγκών λειτουργίας της, καθώς και την κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στο χώρο στέγασης;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την εντελώς δωρεάν και χωρίς όρους κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όσων φοιτητών διαμένουν μακριά από τον τόπο κατοικία τους, με την ανέγερση νέων εστιών.
  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών (υποδομές, σίτιση, κλπ.) καθώς και στη χρηματοδότηση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των οικότροφων και γενικότερα του συνόλου των φοιτητών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες»;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ