Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μπουμ κερδοφορίας

Σε επίπεδα - πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να εκτινάσσονται τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο βάζουν στο χέρι ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις: Τα καθαρά κέρδη τους (μετά από φόρους) μόνο για το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2007 απογειώθηκαν σε 8,8 δισ. ευρώ (από 6,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2006) παίρνοντας αύξηση 29,1%. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις στο 12μηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη τους θα ξεπεράσουν με άνεση τα 11 δισ. ευρώ. Για λόγους συγκρισιμότητας των μεγεθών ας σταθούμε στα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση που προβλέπει ο προϋπολογισμός: Η κρατική χρηματοδότηση έτους 2007 για τους 5,5 εκατ. ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τις οικογένειές τους ήταν μόλις 1,8 δισ. ευρώ. Σε πραγματικούς όρους τα κέρδη (μόνο των εισηγμένων ΑΕ) μιας και μόνης χρονιάς, είναι πάνω από την κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε στο ΙΚΑ σε βάθος ολόκληρης 10ετίας!

Και μετά σου λένε ότι η οικονομία «δεν αντέχει» και ότι τάχα το...«δημογραφικό πρόβλημα» είναι «ωρολογιακή βόμβα» για την ασφάλιση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ