Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΟΥ ΑΒΕΕ» - ΡΟΒΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κανένας συμβιβασμός με την πολιτική των απολύσεων

Τους 20 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου

Εικόνα απ' το εσωτερικό της επιχείρησης. Οι εργάτες παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα -γράμματα
Εικόνα απ' το εσωτερικό της επιχείρησης. Οι εργάτες παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα -γράμματα
Ν' αντιπαλέψουν ενωμένοι τα σχέδια της εργοδοσίας που σχεδιάζει ν' αφήσει χωρίς μεροκάματο 20 οικογένειες κάλεσε τους εργαζόμενους στη ΓΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΟΥ ΑΒΕΕ, στις Ροβιές Ευβοίας, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ που χτες το πρωί, βρέθηκε στο εργοστάσιο.

Αναζητώντας τρόπους αύξησης των κερδών τους και επικαλούμενοι διαχειριστικά και ιδιοκτησιακά προβλήματα, οι σημερινοί ιδιοκτήτες της επιχείρησης ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή στους εργάτες ότι τους πετάνε στο δρόμο. Το μόνο σίγουρο για τα σχέδιά τους είναι πως δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για τους εργάτες.

Την ώρα που συνολικά στην Εύβοια οι άνεργοι πληθαίνουν διαρκώς, ένα λουκέτο στη «ΓΕΝΙΚΗ» ισοδυναμεί με σοβαρή απειλή για την ευρύτερη περιοχή, αφού το εργοστάσιο αποτελεί μία απ' τις ελάχιστες μονάδες που παραμένει σε λειτουργία.

Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας

Το εργοστάσιο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Να παραμείνουν στις θέσεις τους όλοι οι εργαζόμενοι. Να μη γίνει δεκτή καμία απόλυση, τόνισε ο Δημήτρης Χαρός, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, καλώντας τους εργάτες να μη σηκώσουν ψηλά τα χέρια και να παλέψουν για όλα τα παραπάνω. Ενώ ο Βαγγέλης Μαγγόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και στέλεχος του ΠΑΜΕ μετέφερε την ολόπλευρη συμπαράσταση των ταξικών δυνάμεων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει ν' αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια που θα κάνει η εργοδοσία για να τους διασπάσει.

Από τη χτεσινή συζήτηση των συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους
Από τη χτεσινή συζήτηση των συνδικαλιστών με τους εργαζόμενους
Η πολιτική ενίσχυσης των εργοδοτικών κερδών που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, είναι που έχει οδηγήσει σήμερα εργάτες που δουλεύουν ακόμα και 20 χρόνια, να παίρνουν μισθούς που τους αναγκάζουν να κάνουν και δεύτερη δουλιά, κύρια σε χωράφια. «Με 700 και με 1.000 ευρώ δε βγαίνεις», σημειώνουν οι εργάτες στη χαρτοποιία. «Το θέμα είναι να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό. Τι να την κάνω την αποζημίωση; Ποιος θα μας πάρει μετά; Δουλιές με ένσημα δεν υπάρχουν εδώ πέρα. Η Βόρεια Εύβοια έχει πεθάνει τελείως... Πώς να κρατηθεί ο κόσμος στην επαρχία;»

Στο ερώτημα, πότε πάτησε το πόδι της τελευταία φορά στο εργοστάσιο η Επιθεώρηση Εργασίας, οι εργάτες βάζουν τα γέλια, κουνάνε το κεφάλι τους, όλο νόημα. Οπως καταγγέλλουν, το καλοκαίρι δουλεύουν μέσα σε 40 και 45 βαθμούς Κελσίου, χωρίς κλιματισμό. Μάρτυρες της εγκατάλειψης και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, είναι τα ίδια τα μηχανήματα που - όπως λένε οι ίδιοι - δεν έχουν αντικατασταθεί εδώ και χρόνια.

«Μόνο το ΚΚΕ ενδιαφέρθηκε»

Η συρρίκνωση του προσωπικού μεγαλώνει την εντατικοποίηση. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος που δουλεύει 15 χρόνια στη «ΓΕΝΙΚΗ», στη ρολοκοπτική μηχανή που παλιότερα δούλευαν μαζί μάστορας και βοηθός, σήμερα δουλεύει μόνος του. Με τη στήριξη μπλε και πράσινων κυβερνήσεων, το κεφάλαιο επιβάλλει τους δικούς του όρους: δυο - τρεις από τις Ροβιές που πήγαν στο εργοστάσιο που διατηρεί ο ίδιος επιχειρηματίας στα Οινόφυτα, αναγκάστηκαν να φύγουν. «Δούλευαν 12ωρα κι έπαιρναν γύρω στα 600 ευρώ το μήνα...».

«Να το γράψεις κι αυτό: Εχουμε στείλει φαξ σ' όλους τους βουλευτές Εύβοιας και δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας, εκτός από τον βουλευτή του ΚΚΕ», τονίζει στον «Ρ» ένας απ' τους εργάτες. Μετά από αίτημα της κλαδικής Ομοσπονδίας, σήμερα το πρωί θα γίνει τριμερής συνάντηση, στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ