Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Κολαστήριο για μετανάστες αποκάλυψαν οι φλόγες

Απάνθρωπες οι συνθήκες δουλιάς και διαμονής για τους 80 εργάτες γης που γλίτωσαν από το παρανάλωμα το περασμένο Σάββατο

Εδώ, πριν τη φωτιά, ζούσαν άνθρωποι. Τριάντα από τους μετανάστες εργάτες συνεχίζουν να διαμένουν στο ίδιο κτίριο
Εδώ, πριν τη φωτιά, ζούσαν άνθρωποι. Τριάντα από τους μετανάστες εργάτες συνεχίζουν να διαμένουν στο ίδιο κτίριο
(Του απεσταλμένου μας Σωτήρη ΖΩΤΟΥ.-

Αθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όργιο εκμετάλλευσης για ένα κομμάτι ψωμί με εξευτελιστικά μεροκάματα, φθηνή και μαύρη εργασία, είναι ό,τι αποκάλυψε η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο στους Κωστακιούς της Αρτας, όπου διέμεναν 80 τουλάχιστον οικονομικοί μετανάστες ρουμανικής και βουλγαρικής καταγωγής.

Η πυρκαγιά - που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - ανέδειξε το μέγεθος της αθλιότητας και της σύγχρονης δουλεμπορικής εκμετάλλευσης, καθώς εργάτες γης, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, στεγάζονται σε αυτοσχέδια παραπήγματα από φελιζόλ και νάιλον ή χαρτοκιβώτια. Με αυτοσχέδιες «θερμάστρες» - τενεκέδες με κάρβουνο - και σκοροφαγωμένα και τρύπια ρούχα, προσπαθούν να προστατευτούν από το κρύο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για ουσιαστική πρόσβαση σε νερό, πόσιμο και μη.

Οι παραπάνω άθλιες συνθήκες είναι διαπιστωμένο ότι επικρατούν και σε άλλα καμποχώρια και περιοχές της Αρτας, όπου δουλεμπορικά κυκλώματα συγκεντρώνουν κατά εκατοντάδες αλλοδαπούς εργάτες γης σε παλαιές πτηνοτροφικές μονάδες, στάνες και αποθήκες για τις οποίες μάλιστα πολλές φορές πληρώνουν και ενοίκιο κατά άτομο! Σε αυτά προστίθενται οι άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης κάτω από τις οποίες εξωθούνται να δουλεύουν. Περιφέρονται από πόλη σε πόλη για να απασχοληθούν σε αγροτικές κατά κύριο λόγο δραστηριότητες.

Μεροκάματο ούτε 10 ευρώ!

Χαρτόκουτα αντί για τοίχους και πρόχειρα κρεβάτια πάνω σε τελάρα...
Χαρτόκουτα αντί για τοίχους και πρόχειρα κρεβάτια πάνω σε τελάρα...
Ανασφάλιστοι, πωλούν την εργατική τους δύναμη - όπως ανέφεραν - για 0,30 ευρώ το τελάρο με πορτοκάλια, αποκομίζοντας στην καλύτερη περίπτωση μεροκάματο 10 ευρώ, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αξίζει να σημειωθεί πώς, παρόλο που οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες στη διαμονή και την εργασία ήταν γνωστές, η κρατική μέριμνα και φροντίδα των τοπικών αρχών εξαντλήθηκε στη - με ημερομηνία λήξης και με μπόλικη δόση φιλανθρωπίας - κάλυψη σε στέγη, σίτιση και θέρμανση των μεταναστών που γλίτωσαν από τη φωτιά, αλλά όχι και από τους όρους ληστρικής εκμετάλλευσης.

Οι 50 περίπου μετανάστες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΓΕ (οι άλλοι 30 παρέμειναν σε χώρο του πτηνοτροφείου που δεν κάηκε...) και όπως αναφέρθηκε από τον νομάρχη Αρτας, ο χώρος θα διατίθεται μόνο μέχρι την 1 του Γενάρη! Με το νέο έτος δηλαδή, η Οδύσσεια για τους οικονομικούς μετανάστες συνεχίζεται, αφού θα διωχτούν κακήν κακώς από το προσωρινό κατάλυμα. Ενας χώρος που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιήθηκε όπως όπως για να συγκαλύψει την κρατική γύμνια και εγκατάλειψη των οικονομικών μεταναστών (εξακολουθούσαν να στοιβάζονται κατά δεκάδες και να κοιμούνται στο πάτωμα, στις τουαλέτες υπήρχε έντονη δυσοσμία και ακαθαρσία ενώ παρατηρήθηκε ακόμη και ψόφιος ποντικός που ήταν έκθετος σε διάδρομο όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες).

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ

Η ζωή στα παραπήγματα, στο τμήμα του πτηνοτροφείου που δεν κάηκε
Η ζωή στα παραπήγματα, στο τμήμα του πτηνοτροφείου που δεν κάηκε
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ σχετικά με το περιστατικό και τις επαίσχυντες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή και την εργασία των μεταναστών και συνολικά των εργαζομένων, σημειώνει ότι «δεν είναι φαινόμενο τυχαίο, ούτε τοπικό και προσωρινό. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφαρμόζεται χρόνια τώρα».

Το κεφάλαιο ψάχνει για φτηνή και ανασφάλιστη εργασία, σημειώνει η ΝΕ και τα καλύτερα αποτελέσματα στην αναζήτηση αυτή τα έχει μέσα από τη «νόμιμη» και «παράνομη» μετανάστευση. Τη δημιουργεί είτε λεηλατώντας τον πλούτο ορισμένων υποανάπτυκτων χωρών, είτε με διάφορους τοπικούς πολέμους και επεμβάσεις. Απέναντι σε αυτή την πολιτική που επιδιώκει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων συνολικά, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το ΚΚΕ καλεί τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες σε κοινό συντονισμό και δράση, διεκδικώντας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συνθήκες ανθρώπινης ζωής, μόνιμη και σταθερή εργασία, μισθούς και δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ