Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βόισλαβ Κοστούνιτσα

Γρηγοριάδης Κώστας

Εάν άκουγε κανείς προχτές τον 63χρονο πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να εκστομίζει μύδρους κατά της επικείμενης αποστολής της ΕΕ στο (υπό απόσχιση) Κοσσυφοπέδιο, θα νόμιζε κανείς ότι επρόκειτο για δεδηλωμένο «αντιευρωπαϊστή».

Το δίλημμα, δήλωσε ο Κοστούνιτσα, δεν είναι εάν το Βελιγράδι θα ενταχθεί στην ΕΕ αλλά εάν η ΕΕ θα τιμήσει την υπογραφή της στις πρόσφατες προενταξιακές διαπραγματεύσεις και θα επιλέξει μία διεθνώς αναγνωρισμένη Σερβία ή θα συμμετάσχει στη διάλυση της Σερβίας στέλνοντας την αποστολή της στο Κοσσυφοπέδιο. «Δεν μπορεί ταυτόχρονα να διαλύει η ΕΕ τη Σερβία και να υπογράφει μαζί της τη Συμφωνία Σταθεροποίησης ως εταίρος της...».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά που ο Κοστούνιτσα προβάλλει αντι-ευρωενωσιακός ή αντιΝΑΤΟικός... Από την άνοδό του στον προεδρικό θώκο της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το φθινόπωρο του 2000 ως τον πρωθυπουργικό θώκο της Σερβίας το Μάρτη του 2004 και ξανά μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ο Κοστούνιτσα προβάλλει τόσο «αντιΝΑΤΟικός» όσο για να μην πληγώσει την εθνική υπερηφάνεια του σερβικού λαού, που αντιστάθηκε στις ΝΑΤΟικές επιδρομές του 1999, και τόσο «αντιαμερικανικός» όσο να μην ξυπνήσει οδυνηρές μνήμες συναλλαγών άλλων ηγετών της σημερινής σερβικής κυβέρνησης με τη Δύση.

Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, ο Κοστούνιτσα σίγουρα δε θα δίσταζε σε μία «επίθεση» κατά της ΕΕ προσδοκώντας απ' τους Σέρβους ψηφοφόρους και μελλοντικά απτό πολιτικό αντίκρισμα και ενεργό ρόλο...


Δ.Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ