Σάββατο 5 Γενάρη 2008 - Κυριακή 6 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΚΝΕ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

(Η καλλιτεχνική δημιουργία σε νέους δρόμους)

ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια πλούσιας δράσης συμπληρώνει με το νέο χρόνο, που τρέχει κιόλας, η ΚΝΕ. Μια σημαντική διαδρομή μιας θετικής παρέμβασης σ' όλα της ζωής τα επίπεδα και σ' όλα τα προβλήματα, που απασχολούν τη νεολαία.

ΜΕΣΑ σε πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, σε φουρτούνες, η ΚΝΕ κράτησε σταθερό βηματισμό και μπορεί σήμερα να δει την εισφορά, τη δουλιά της, να δει με περηφάνια αυτά που έδωσε στην πολιτιστική ζωή της χώρας.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ήταν για πολλούς νέους καλλιτέχνες το γόνιμο πεδίο όπου βρήκαν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν, να αναδειχτούν με τη δουλιά και το χρόνο σε άξιους καλλιτέχνες. Δοκίμασαν την πρώτη χαρά της δημιουργίας.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ κληρονομιά της ΕΠΟΝ στάθηκε πολύτιμη για την ΚΝΕ και τους νέους καλλιτέχνες, που βρέθηκαν, έζησαν στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Στο πεδίο του Φεστιβάλ, οι νέοι γνώρισαν τα τραγούδια, τα ποιήματα της νέας γενιάς, ένας κόσμος αγωνιστικός προέβαινε μπροστά τους και άνοιγε νέους ορίζοντες.

ΝΕΟΙ και νέες, που αντάμωσαν με τα παιδιά της ΚΝΕ, έδειξαν τις καλλιτεχνικές ικανότητές των και στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ με το χρόνο πρόβαλλαν οι νέοι καλλιτέχνες, που ξεπετάχτηκαν με τη σταθερή επαφή τους με την προοδευτική τέχνη.

ΤΟ νεολαιίστικο προοδευτικό κίνημα, πλούσιο και με πολλές εμπειρίες μιας μεγάλης αγωνιστικής διαδρομής, η ΟΚΝΕ και κυρίως η ΕΠΟΝ έδωσαν στον πολιτισμό, στην εκπολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας, εξαιρετική σημασία κι ήταν ένας από τους συντελεστές που η ΕΠΟΝ πήρε τέτοιες πρωτόφαντες διαστάσεις.

Η ΚΝΕ συνεχίζει την πορεία της. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες συνοδεύουν πάντα τις εκδηλώσεις ή και πρωταγωνιστούν. Οι ανατροπές της δεκαετίας του '90 μπορεί να επέδρασαν και να επιδρούν και στην τέχνη, όμως στη τέχνη επιδρούν και οι προσπάθειες που αναζωογονούν το κίνημα. Και πάνω σ' αυτό αναπτύσσεται η δράση της ΚΝΕ.

ΤΡΙΑΝΤΑ τέσσερα χρόνια φτάνει το Φεστιβάλ. Η ΚΝΕ δίνει σταθερά βήμα στην ερασιτεχνική δημιουργία. Κάθε χρόνο κάνει βήματα στην ποιότητα, στην αισθητική. Και πάντα είναι ανοιχτό σε ερασιτέχνες δημιουργούς.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, η ΚΝΕ παρουσιάζει και δικές της παραγωγές. Που φέτος είναι για τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ και ο σχεδιασμός είναι να ταξιδέψει σ' όλη την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΙΑΤΑ της ΚΝΕ δουλεύουν με κέφι. Δουλεύουν με φαντασία, συλλογικά. Εχουν στη διάθεσή τους προικιά, που τους τα έχουν αφήσει οι νεολαιίστικες οργανώσεις της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ.

ΕΙΝΑΙ μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση αυτή της ΚΝΕ. Και φυσικά τη χαίρεσαι, την καμαρώνεις. Μέσα σ' αυτό το δυσώδες και αποπνιχτικό τέλμα που μας κυκλώνει, οι νεολαίοι της ΚΝΕ είναι η ελπίδα. Ανοίγουν τους καινούριους δρόμους του κόσμου. Κάνουν πράξη το σύνθημα της ΕΠΟΝ «Πολεμάμε και τραγουδάμε».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ