Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Αντικομμουνιστικά «παιχνίδια εξουσίας»

...και τρεις ενδιαφέρουσες ταινίες

«Παιχνίδια εξουσίας» του Μάικλ Νίκολς
«Παιχνίδια εξουσίας» του Μάικλ Νίκολς
Χοντρή κινηματογραφικά η βδομάδα! Από τη μια μεριά έχουμε ποσότητα, επτά καινούριες παραγωγές, και από την άλλη ποιότητα: Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, μια «πονηρή» και πολύ επικίνδυνη αμερικάνικη πολιτική ταινία (τα «Παιχνίδια Εξουσίας», του Μάικλ Νίκολς, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη εξ αυτού του άγριου αντικομμουνισμού της), και μετά πέφτουμε στη γνωστή καθαρά εμπορική μετριότητα, στην καλύτερη περίπτωση, και στη χειρότερη, στην κινηματογραφική φασιστική βία!

Οι ενδιαφέρουσες: Και η δεύτερη ταινία του πολύ καλού Ρώσου δημιουργού Αντρέι Ζβγιαγκιντσέφ «Αποξένωση», είναι το ίδιο άριστη καλλιτεχνικά, αλλά το ίδιο βαθιά θρησκόληπτη, συγχυτική και μεταφυσική με την πρώτη («Επιστροφή»). Κρίμα!

Αριστη κινηματογραφικά είναι και «Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ», του Αντριου Ντομινίκ. Αναφέρεται, με πολύ καλό κινηματογραφικό τρόπο, στη ζωή και στη δολοφονία του ληστή - θρύλου της Αμερικής στα τέλη του 1800.

Η τρίτη ενδιαφέρουσα ταινία της βδομάδας είναι το βραβευμένο το 2007 με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Κανών «Πληγωμένο Δάσος», της 35χρονης Κινέζας, Ναόμι Καβάσε. Ενα πολύ αργό αλλά και πολύ τρυφερό φιλμ που μιλάει για την απώλεια!

«Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ» του Αντριου Ντομινίκ
«Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ» του Αντριου Ντομινίκ
Η συνέχεια,.. όπως πάντα! Η μεσοαστική «τρυφερή δραματική κομεντί» του Ρίτσαρντ Λα Γκραβενές «ΥΓ: Σ' Αγαπώ» (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε)! Το βασιλικό, βίαιο και κρυπτοφασιστικό παραμύθι εποχής «Η Πολιορκία», του Ούβε Μπολ» (τι βίτσιο και αυτό με τους βασιλιάδες και τους ιππότες το 2008)! Και τέλος, το «απαραίτητο» εξωγήινο, «Αλιεν Εναντίον Κυνηγού 2» (δε χρειάζονται σχόλια).


«Αποξένωση» του Αντρέι Ζβγιαγκίντσεφ
«Αποξένωση» του Αντρέι Ζβγιαγκίντσεφ

«Πληγωμένο δάσος» της Ναόμι Καβάσε
«Πληγωμένο δάσος» της Ναόμι Καβάσε

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ