Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν εξετάζουν οι ΗΠΑ, με τις ευλογίες της «αφγανικής» κυβέρνησης. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, οι ΗΠΑ μελετούν πρόταση αποστολής 3.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, «για να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε εαρινή αντεπίθεση από τους Ταλιμπάν». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζεφ Μόρελ, οι «ενισχύσεις της κατοχής θα είναι πεζοναύτες», ενώ η ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της χώρας, όπου οι συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν είναι περισσότερες, με αξιωματούχους να αναφέρονται στην επαρχία Χελμάντ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ισχυρίστηκε ότι «η ιδέα είναι να έχουμε τη δύναμη για να αποτρέψουμε, όπως κάναμε και την περασμένη άνοιξη, άλλη μία προσπάθεια επανάκαμψης των Ταλιμπάν», τοποθετώντας ως χρονικό όριο της αποστολής τον Απρίλη.

Απόλυτα σύμφωνη εμφανίστηκε η στηριζόμενη από τους Αμερικανούς κυβέρνηση του Αφγανιστάν που εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για την προοπτική ύπαρξης ακόμα 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της, ισχυριζόμενη ότι «επί του παρόντος χρειαζόμαστε τις ξένες δυνάμεις για να διατηρούμε την ειρήνη και την ασφάλεια. Δεχόμαστε ευμενώς ενισχυμένο αριθμό δυνάμεων και τις ικανότητές τους». Τάχθηκαν ωστόσο υπέρ μίας μονιμότερης λύσης που θα ενισχύσει τις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις αριθμητικά και ποιοτικά, «ώστε να μπορούν να επωμιστούν τις ευθύνες στη χώρα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ