Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Ζητά αποζημίωση από τη Ρωσία

Για τη δήθεν «σοβιετική κατοχή»

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Βάλντας Αντάμκους, μιλώντας στις 7 του Γενάρη σε σύσκεψη διπλωματών στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, διατύπωσε ως εξής τη «γραμμή πλεύσης» της Λιθουανίας έναντι της Ρωσίας: «Δε θα παραιτηθούμε από τις απαιτήσεις της αναγνώρισης του γεγονότος της σοβιετικής κατοχής και θα επιδιώξουμε την καταβολή αποζημίωσης για ό,τι προξένησε η κατοχή, αλλά την ίδια ώρα θα αναζητήσουμε διάλογο με τη Ρωσία». Μάλιστα, ο Β. Αντάμκους δε δίστασε να αναφέρει και το ποσό που ζητά η χώρα του από τη Ρωσία (ως διάδοχο της ΕΣΣΔ), που με βάση τις εκτιμήσεις τους φτάνει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, απειλώντας πως η ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ (2011) και της ΕΕ (2013) θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας, Βίκτορας Μουντιάνας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκεντίμινας Κιρκίλας, συνδέει το θέμα των «διεκδικήσεων» με το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ.

Αμεση ήταν η αντίδραση και από τον Πρόεδρο της γειτονικής Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, που θέλει και η χώρα του να κάνει το ίδιο.

Η θέση του Κρεμλίνου

Μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο σιωπά απέναντι στις νέες προκλήσεις της Λιθουανίας. Να σημειωθεί ότι σε ανάλογες δηλώσεις το 2005 το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε σημειώσει «πως η θέση της ρωσικής πλευράς παραμένει σταθερή. Η είσοδος των τμημάτων του Κόκκινου Στρατού και η ένωση των κρατών της Βαλτικής με την ΕΣΣΔ δεν ήταν σε αντίθεση με κανέναν κανόνα του τότε διεθνούς δικαίου» και με βάση αυτό η Ρωσία θεωρεί πως δεν μπορεί να γίνει καν λόγος για αποζημιώσεις.

Την ίδια ώρα σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα «Γκαζέτα» υπολογίζει πως οι επενδύσεις του σοβιετικού κράτους και το όφελος της οικονομίας της Λιθουανίας από την ενσωμάτωσή της στην ΕΣΣΔ ήταν της τάξης από 35 έως 65 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση διαφορετικές εκτιμήσεις Ρώσων και ξένων οικονομολόγων. Τονίζει επίσης πως το 30% των εδαφών της σημερινής Λιθουανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βίλνιους, δόθηκαν σ' αυτήν μετά το 1945, χάρη στη νίκη της ΕΣΣΔ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια ώρα, άλλα ΜΜΕ εκτιμούν πως η όξυνση της αντισοβιετικής ψύχωσης στη Λιθουανία συνδέεται με την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου και την προσπάθεια των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να στρέψουν την προσοχή του λαού μακριά από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία έχουν οξυνθεί εξαιτίας της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και της συμμετοχής της στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ