Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εν ... μέσω διαμαρτυριών η επίσκεψη Μπους

Επαναλήφθηκαν τα γνωστά ευχολόγια στη συνάντηση με τον Μ. Αμπάς

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Ραμάλα

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ.--

Πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή και προς το Ισραήλ, ώστε να κάνουν «δύσκολες επιλογές» και να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία, όχι φυσικά από κανέναν πόνο, αλλά γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα σχέδια των ΗΠΑ για τη «νέα Μέση Ανατολή», άσκησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην περιοχή. Παρά τα δρακόντεια μέτρα και την καταστολή, οι Παλαιστίνιοι έδωσαν μαχητικό «παρών», όταν ο Μπους έφθασε το πρωί της Πέμπτης στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα της Δυτική Οχθης, η οποία έχει μεταβληθεί σε φρούριο για την περίσταση.

«Μπους εγκληματία πολέμου!» και «Εξω Μπους!», βροντοφώναξαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές που αντιμετωπίστηκαν με περισσή καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής, κάνοντας ευρύτατη χρήση δακρυγόνων και γκλομπ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Εξάλλου, έντεκα χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την επιχείρηση «Ανοικτός Ουρανός», που είναι η κωδική ονομασία της επίσκεψης, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης. Η υποκρισία περισσεύει, πάντως, αφού ο Πρόεδρος Μπους μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πριν από το τέλος της θητείας του στο Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2009, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Για την επίτευξη του στόχου, ο Μπους είναι μάλιστα αποφασισμένος να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή για δεύτερη επίσκεψη πριν από τη λήξη της θητείας του, όπως τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης, με απροκάλυπτη υποκρισία, ότι «είναι πεπεισμένος ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι κατανοούν τη σημασία δύο δημοκρατικών κρατών που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο».

Από την πλευρά του, ο Αμπάς κάλεσε μεν την ισραηλινή πλευρά να αναλάβει τις υποχρεώσεις της στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι είναι «βέβαιος ότι αυτό θα είναι το έτος της ειρήνης».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές να τιμήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει μέσω του λεγόμενου «Οδικού Χάρτη», ενώ κάλεσε τους Ισραηλινούς να βοηθήσουν του Παλαιστινίους να εκσυγχρονίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπους ανέθεσε στον στρατηγό Ουίλιαμ Φρέιζερ την επίβλεψη της πορείας εφαρμογής των δεσμεύσεων που απορρέουν από τον «Οδικό Χάρτη».

Τέλος, ο Μπους επισκέφτηκε το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, όπου τον υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ