Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Στην Τουρκία τα ... «φακίρικα»

Φίλη και σημαντική χώρα η Ινδία, αλλά το σημαντικό ταξίδι του πρωθυπουργού είναι άλλο. Εκείνο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην Αγκυρα.

Εκτός από τα ζεϊμπέκικα, τις κουμπαριές και τις μπίζνες, υπάρχει και η ουσία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οποία τουλάχιστον η Τουρκία δεν ξεχνά. Πρόκειται για τις «διαφορές» που εγγράφουν οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Αυτές τις «διαφορές» η Αγκυρα με κάθε αφορμή τις προβάλλει και τις υπενθυμίζει. Και η επίσκεψη του Καραμανλή στην Αγκυρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη για να προβληθούν οι τουρκικές αιτιάσεις.

Παραμονές, άλλωστε, της επίσκεψης, η τουρκική κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει φέρει στο τραπέζι:

  • Αιτιάσεις περί παραβίασης των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.
  • Απαιτήσεις για επανεξέταση της κατάστασης στην οποία διαβιεί η «τουρκική» μειονότητα στα Δωδεκάνησα (Ρόδο και Κω) με την καταγραφή πολιτιστικών μνημείων και αιτήματα για το άνοιγμα σχολείων.
  • Την υπενθύμιση των θέσεων ότι τα Ιμια και άλλες βραχονησίδες του Αιγαίου είναι υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς και στα περί αυτών των νησιών ύδατα δεν μπορούν να ψαρεύουν Ελληνες ψαράδες.
  • Την απαίτηση για κατάδοση των Κούρδων μελών του ΡΚΚ που σύμφωνα με τους Τούρκους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις αρχές του περασμένου μήνα παρέδωσε στην Ντόρα Μπακογιάννη κατάλογο με Κούρδους οι οποίοι καταζητούνται όχι μόνο από την Αγκυρα, αλλά και την Interpol.

Αυτή είναι η ουσιαστική ατζέντα των συνομιλιών που θα επιδιώξουν να έχουν οι Τούρκοι στην Αγκυρα με τον Καραμανλή. Και το γεγονός ότι το ταξίδι - που εκκρεμεί από το 2004 - φαίνεται πως αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί, καθιστά ήκιστα πειστικά τα όσα ακούγονται από κυβερνητικούς κύκλους ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να μπει σε συζήτηση για τα παραπάνω θέματα, που, όμως, έτσι κι αλλιώς θα του τα θέσει ο κουμπάρος του, ο Ερντογάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ