Σάββατο 12 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Προβληματική κατάσταση στα σχολεία όλων των βαθμίδων

Από παλαιότερη εξόρμηση της ΚΝΕ στο συγκρότημα Χωράφα, στο Περιστέρι
Από παλαιότερη εξόρμηση της ΚΝΕ στο συγκρότημα Χωράφα, στο Περιστέρι
Με δύο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι κομμουνιστές βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια Περιστερίου.

Στη πρώτη ΕΡΩΤΗΣΗ, που αναφέρεται στα προβλήματα των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Προβληματική είναι η κατάσταση που βιώνουν πολλά μικρά παιδιά και οι οικογένειες τους σε αρκετά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία στο Περιστέρι, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές, όπως καταγγέλλει και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περιστερίου.

Συγκεκριμένα:

  • Σε πολλά νηπιαγωγεία έγιναν κληρώσεις νηπίων, γιατί οι υποδομές είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τον αριθμό των παιδιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετά παιδιά δεν κληρώθηκαν (για παράδειγμα στο 34ο νηπιαγωγείο δεν κληρώθηκαν 19 παιδιά), ενώ από την άλλη δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα με προφανείς τους κινδύνους για τα παιδιά.
  • Στο 5ο νηπιαγωγείο φιλοξενούνται 25 νήπια σε αίθουσα ελεύθερου χώρου έκτασης μόλις 15 τ.μ.
  • Στο 23ο νηπιαγωγείο, η αίθουσα πολλαπλών έχει κλειστεί με κουρτίνα και έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας.
  • Προβλήματα άμεσης στέγασης αντιμετωπίζουν τα 7ο, 43ο, 50ό, 29ο, 31ο, 19ο, 38ο, 42ο νηπιαγωγεία στο Δήμο Περιστερίου.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε:

  • Το 38ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται ακόμα στα λυόμενα μετά το σεισμό του 1999, είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα και ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος για τους μικρούς μαθητές (είναι γεμάτος από χόρτα, καλάμια, σίδερα και σκουπίδια) εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.
  • Το 42ο Δημοτικό Σχολείο συστεγάζεται με το 7ο.
  • Το μισθωμένο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το 28ο Δημοτικό Σχολείο έχει κριθεί ακατάλληλο.
  • Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο 26ο Δημοτικό Σχολείο (το σύστημα αποχέτευσης είναι συνδεδεμένο με βόθρο, οι τουαλέτες δε λειτουργούν ικανοποιητικά, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι παλιά).
  • Προβλήματα που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τους περιβάλλοντες χώρους αλλά και την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών παρουσιάζει και το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Περιστέρι, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία και υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο είναι χτισμένο από το 1938 και κατά συνέπεια δεν καλύπτει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου, ενώ και εδώ υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των 300 και πλέον μαθητών είναι και οι υποδομές του 21ου Δημοτικού Σχολείου, πρόβλημα που γιγαντώνεται αν λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι συστεγάζεται με το 23ο Νηπιαγωγείο.
  • Ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, υπεράριθμα τμήματα, άσχημη υλικοτεχνική υποδομή είναι κάποια από τα προβλήματα και για το 40ό Δημοτικό Σχολείο. Επιπλέον, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το χώρο του σχολείου λειτουργεί παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των πολιτικών ελλιπούς χρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας που ακολουθεί η τωρινή κυβέρνηση, αλλά ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αποδεικνύουν περίτρανα ποιες είναι οι συνέπειες της λεγόμενης αποκέντρωσης των σχολείων.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι γονείς. Ολοένα και περισσότερο βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας φόρους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και των δημοτικών τελών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και, συγκεκριμένα, προτίθεται η κυβέρνηση να παραχωρήσει τα απαιτούμενα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ανεγερθούν νέα κτίρια που θα καλύπτουν τις ανάγκες των νηπίων και των μικρών μαθητών;».

Στη δεύτερη ΕΡΩΤΗΣΗ, που αναφέρεται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Περιστερίου οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Μια σειρά από σημαντικά προβλήματα εμφανίζονται σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια του Περιστερίου.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι στο 12ο Γυμνάσιο Περιστερίου υπάρχει έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ παρόμοια προβλήματα ελλείψεων κτιριακών υποδομών αντιμετωπίζουν μια σειρά από σχολεία της περιοχής (18ο και 7ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο). Επιπλέον, το 10ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο συστεγάζεται με το 7ο και το 11ο Γυμνάσιο με το 10ο.

Την ίδια στιγμή, η κακή κατάσταση των υποδομών των σχολείων παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα το οποίο δημιουργεί άσχημες και πολλές φορές επικίνδυνες για την ασφάλεια των μαθητών συνθήκες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση και συγκεκριμένα προτίθεται η κυβέρνηση να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανέγερση νέων κτιρίων αλλά και την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ