Τρίτη 15 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΙΕΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Επικινδυνότητα ανάλογη με αυτή των κατασκευών!

Η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία αποδεικνύονται από τους επικίνδυνους χώρους εργασίας, όσον αφορά τα καταγεγραμμένα επαγγελματικά και θανατηφόρα ατυχήματα, καθώς και τα σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνοι, κακοήθειες, μυοσκελετικά, αναπνευστικά και διαταραχές ψυχικής υγείας. Επίσης η υπερβολική χρήση των φυτοφαρμάκων επηρεάζει την υγεία των ίδιων των αγροτών και του γενικού πληθυσμού, αλλά και το περιβάλλον.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, όπου το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε τα αποτελέσματα του τριετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την «Ανάπτυξη Δεικτών Δημόσιας Υγείας για την Καταγραφή Περιβαλλοντικών Κινδύνων στην Αλιεία και στη Γεωργία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, οι ετήσιοι δείκτες θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανά 100.000 εργαζόμενους είναι οι εξής (μέσα σε παρένθεση είναι ο δείκτης σοβαρών ατυχημάτων ανά 100.000 εργαζόμενους, όπου ο εργαζόμενος λείπει από την εργασία του τουλάχιστον τρεις μήνες): Κατασκευαστικός κλάδος 10,6 (6.502), Γεωργία 10,6 (5.043), Βιομηχανία 2,9 (3.720) και Μεταφορές 8,3 (3.713).

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που περιγράφουν μέρος μόνο της πραγματικότητας. Αποτελούν ωστόσο μια ακόμα απόδειξη για την επιδείνωση των όρων εργασίας και την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προστασίας των εργαζόμενων, στον αντίποδα του αποχαρακτηρισμού των ΒΑΕ που επιχειρεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ