Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανύπαρκτος ο προσεισμικός έλεγχος!
  • Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό με τους 47 νεκρούς. Ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε και η πόλη παραμένει ανοχύρωτη
  • Την Κυριακή 20 Γενάρη στις 11 π.μ. η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία

30 χρόνια μετά το σεισμό με τους 47 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, ελάχιστα έχουν γίνει στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης
30 χρόνια μετά το σεισμό με τους 47 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες, ελάχιστα έχουν γίνει στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φορέων της πόλης και του εργαζόμενου λαού, βρίσκεται η πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, να διοργανώσει ημερίδα για την «αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 20 Γενάρη στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί η ΚΟΘ του ΚΚΕ για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού.

Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι: Κώστας Αβραμόπουλος, Γραμματέας ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ. Κυριακής Πιτιλάκης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Κοσμάς Στυλιανίδης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.

Θετικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΚΟΘ του ΚΚΕ και θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, της ΥΑΣΒΕ, του Ινστιτούτου τεχνικής σεισμολογίας και αντισεισμικών κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βόρειας Ελλάδας, καθώς επίσης της Πολεοδομίας και της Πυροσβεστικής.

Ειδικές παρεμβάσεις για τα ζητήματα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, στην υγεία και την εκπαίδευση, προγραμματίζεται να γίνουν από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ.

Ελάχιστα έχουν αλλάξει


Φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από το μεγάλο καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 20ής Ιούνη του 1978. Τραγικός ήταν ο απολογισμός: 47 νεκροί, πάνω από 150 τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε στη Θεσσαλονίκη. Εξακολουθεί να είναι μια ανοχύρωτη πόλη, ένας νομός εκτεθειμένος στα σεισμικά φαινόμενα μεγάλου μεγέθους. Συγκεκριμένα:

  • Από τα 4.500 δημόσια κτίρια που προβλέπονταν να ελεγχθούν τελικά ελέγχθηκαν μόλις 500.
  • Μόνο σε τρία από τα 8 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος, και μόλις το 20% των σχολείων, δηλαδή 255 από τα 1.260 σχολεία.
  • Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι 175 κτίρια εμφανίζουν προβλήματα και είτε έπρεπε να εγκαταλειφθούν, είτε να γίνουν εργασίες αποκατάστασής τους, ενώ σε άλλα 250 κτίρια πρέπει να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι, για να πιστοποιηθεί ότι μπορούν να μείνουν όρθια σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
  • Προσεισμικοί έλεγχοι δεν έχουν γίνει ούτε στα δημόσια κτίρια όπου υπάρχει μεγάλη συνάθροιση πολιτών. Δεν έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία επέμβασης και ελέγχου των δημοσίων κτιρίων. Δεν έχουν διατεθεί πιστώσεις για ολοκληρωμένο σεισμικό έλεγχο των παλιών κτιρίων.
  • Δήμοι, Νομαρχία, Περιφέρεια, Υπουργεία, Κυβέρνηση, περιορίζουν την παρέμβασή τους σε καμπανιακές δράσεις κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ετσι λοιπόν, 30 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι σε οικοδομικά τετράγωνα με μεγάλες πολυκατοικίες (πυκνοδομημένες περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης) και με ελάχιστες οδούς ασφαλούς διαφυγής. Την ίδια ώρα παραδίδονται στο μπετόν και οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι στους οποίους θα μπορούσαν να καταφύγουν οι κάτοικοι σε περίπτωση σεισμού. Αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο πως η συνολική έκταση των ανοιχτών χώρων φτάνει μόλις το 2% του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης και της κερδοσκοπίας πάνω της, που οδηγούν σε άναρχη δόμηση, μεγάλες οικιστικές πυκνότητες, εντατική χρήση της γης, στην έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης.

Με δεδομένο ότι η πόλη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και σε συνδυασμό με την παραπάνω κατάσταση, αναδεικνύεται ότι ο δείκτης επικινδυνότητας σε περίπτωση σεισμού, είναι αυξημένος για τη Θεσσαλονίκη.

Μέσα και από την ημερίδα η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταθέτει τις προτάσεις της για την αντισεισμική θωράκιση, στο λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς του. Προτάσεις που μπορούν και πρέπει να υιοθετηθούν από τον εργαζόμενο λαό και να γίνουν πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης για την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων της πόλης μας, της παραγωγικής διαδικασίας, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ