Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Η «ομηρία» συνεχίζεται...

Ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, όχι μόνο για μονιμοποίηση, αλλά ακόμη και για 8μηνες συμβάσεις

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη και μόλις μία πριν την πανελλαδική κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην Αθήνα, ο τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, με ανακοίνωσή του, τόνιζε πως η κυβέρνηση έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, ανανεώνοντας τη σύμβασή τους για άλλα πέντε χρόνια και για 8 μήνες το χρόνο αντί 4,5. Παράλληλα, τους υποσχόταν ότι με «τη νέα εντολή του λαού»... θα τους ανατεθούν πυροσβεστικά καθήκοντα και για το υπόλοιπο τετράμηνο.

Σήμερα αποκαλύπτεται ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά ένα πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη τους, προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Η κυβέρνηση ούτε τους μονιμοποιεί, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ούτε αυξάνει το χρόνο απασχόλησής τους.

Ο προϋπολογισμός του 2008 του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει πως οι πιστώσεις το 2007 στην Πυροσβεστική για «αμοιβές προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) γενικά (συμπεριλαμβάνεται και το εποχικό προσωπικό)» ήταν περίπου 26,5 εκατ. ευρώ. Για φέτος, το ποσό φτάνει τα 28 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας πως οι συμβάσεις παραμένουν στους 4,5 μήνες αντί για 8.

Η πολιτική ομηρία των εποχικών, που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται επί ΝΔ, με τις καταστροφικές πυρκαγιές να αναδεικνύουν επιτακτικά το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα στην Πυροσβεστική, ενώ τα δύο κόμματα συναγωνίζονται σε δηλώσεις κοροϊδίας.


Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα είχε προλάβει να «μονιμοποιήσει» τους εποχικούς από τις 5 Σεπτέμβρη, με δήλωση του Γιάννη Ραγκούση. «Σας ανακοινώνω ότι ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. μόλις γίνει κυβέρνηση) θα διασφαλίσει την 12μηνη εργασία των περίπου 5.000 δασοπυροσβεστών, που σήμερα εξακολουθούν να είναι συμβασιούχοι».

Αμοιροι ευθυνών όμως δεν είναι και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εποχικών, αφού δέχονταν αδιαμαρτύρητα τις κινήσεις εμπαιγμού τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ...

Οι υποσχέσεις που έγιναν «καπνός»

Στα τέλη Οκτώβρη, οι υποσχέσεις έγιναν «καπνός». Με Δελτίο Τύπου του Σωματείου Συμβασιούχων της Θεσσαλονίκης, που το υπογράφουν ο πρόεδρος και η γραμματέας, τονίζεται πως: «το Σωματείο μας γνωρίζοντας ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ στις 23 Οκτωβρίου θα είχε συνάντηση με τον υπουργό του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει και μέσω της ΠΟΣΠΥΔ ούτως ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερα το ραντεβού μεταξύ του κ. Παυλόπουλου και του προεδρείου».

Το στέλεχος της ΝΔ τους μετέφερε πως ο Πρ. Παυλόπουλος είπε: «Δε δίνω ούτε μία μέρα παραπάνω από το 8μηνο, αν γίνουν 12μηνο θα γίνουν και μόνιμοι, εγώ τότε θα παραιτηθώ. Θα δούμε μέχρι το 2010 να δώσουμε κάποια μοριοδότηση για να περάσουν όσοι έχουν τα προσόντα»...

ΚΚΕ: Μονιμοποίηση τώρα

Η θέση του ΚΚΕ για το θέμα ήταν πάντα ξεκάθαρη. Στις 13 Σεπτέμβρη 2007, όταν η Ομοσπονδία των εποχικών πυροσβεστών συναντήθηκε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα ήταν κατηγορηματική: «θα διεκδικήσουμε τη μονιμοποίηση των δασοπυροσβεστών, τη δουλιά τους για 12 μήνες το χρόνο, η οποία ύστερα από την τραγωδία που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι δεν μπορεί να καθυστερεί ούτε μια ώρα.

Στις 27 Νοέμβρη, κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής το βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή, όταν επισκέφτηκε τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, ένα από τα βασικά θέματα που του έθεσε ήταν και αυτό της μονιμοποίησης των εποχικών πυροσβεστών.

Το ίδιο τόνισε και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος και συμπλήρωσε. «Στα κονδύλια του Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι εμφανής η μείωση των δαπανών, παρά τα τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα. Ιδιαίτερα για την πληρωμή των συμβασιούχων του Πυροσβεστικού Σώματος, γι' αυτούς δηλαδή, που στις πυρκαγιές του καλοκαιριού είχαν στις τάξεις τους τους περισσότερους νεκρούς και παρά το ότι με Προεδρικό Διάταγμα αυξήθηκε ο χρόνος απασχόλησής τους, της ομηρίας τους δηλαδή, στην ουσία τα κονδύλια παραμένουν τα ίδια». Και συμπλήρωσε: «Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση; Μήπως σχεδιάζει τελικά να αναιρέσει την υλοποίηση του οκταμήνου;».


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ