Σάββατο 19 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣτΕ
Επιμένει στις αλλαγές παρά τις αντιδράσεις

Αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές στη λειτουργία του Συμβουλίου Επικρατείας είναι η κυβέρνηση. Κι αυτό παρά τη γνωμοδότηση της διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη είναι αντισυνταγματικές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην ψήφιση των επίμαχων διατάξεων. Οι δύο διατάξεις του νομοσχεδίου που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του δικαστηρίου αφορούν τη σύσταση του 7ου Τμήματος και την πρόβλεψη ότι οι δικαστές μπορεί να υπηρετούν στο ίδιο Τμήμα του οικείου ανωτάτου δικαστηρίου κατά ανώτατο όριο μέχρι πέντε συνεχή χρόνια.

Για την ψήφιση των παραπάνω διατάξεων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης επικαλείται το επιχείρημα της δήθεν επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και το πρόβλημα των 30.000 εκκρεμών δικών, καθώς και την καλύτερη ενημέρωση των μελών του για όλα τα είδη των υποθέσεων που απασχολούν το ΣτΕ.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο και τη χειραγώγηση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αλλά και να απαλλαγεί από «ενοχλητικούς» δικαστές. Εξάλλου και παλαιότερα υπήρξαν ανάλογες προσπάθειες, κυρίως στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, καθώς δεν αρέσουν οι αποφάσεις του (π.χ. το τότε περιβόητο Διάταγμα Κατσιγιάννη, το Πολυδύναμο, γνωστό ως «Μαρίκειο» σε δασική έκταση κλπ.).

Σχετικά με το υπό ίδρυση νέο Ζ' Τμήμα του ΣτΕ το υπουργείο αναφέρει ως αιτία «τις σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων με πρόδηλο τον κίνδυνο της απώλειας των σχετικών χρηματοδοτήσεων». Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε προσχηματική και ψευδοοργανωτική την αιτιολογία της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται πως η απομάκρυνση των δικαστών θα γίνει σταδιακά σ' ένα χρόνο για να μη διαταραχτεί η νομολογία των Τμημάτων, γεγονός που υποδεικνύει ότι ακόμη και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζει τις καταστρεπτικές συνέπειες από τις επίμαχες ρυθμίσεις.

Κύκλοι του ΣτΕ σημείωναν χτες ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετείται χωρίς να γνωρίζει τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας. Για την ίδρυση του Ζ' Τμήματος επισημαίνουν ότι η γνωμοδότηση δεν αποκλείει την ίδρυση νέου Τμήματος αλλά αυτό να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίθετο το Συμβούλιο Επικρατείας (2010-02-06 00:00:00.0)
Δεύτερο «όχι» από το ΣτΕ (2009-03-12 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια το πλαφόν στο εφάπαξ (2005-01-26 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν ελεγχόμενη τη Δικαιοσύνη (2001-03-08 00:00:00.0)
Απόφαση - κόλαφος κατά της αναθεώρησης (2001-02-07 00:00:00.0)
Κατά των αγωνιζόμενων αγροτών ο Αρειος Πάγος (1999-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ