Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μαζική συμμετοχή στις κάλπες

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Ρ. Αλαρκόν, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα

Associated Press

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Ρ. Αλαρκόν, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα
ΑΒΑΝΑ.--

Εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων βρίσκονται οι Κουβανοί, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν τους 614 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και τους 1.201 εκπροσώπους τους για τα Επαρχιακά Συμβούλια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή), το 95% των Κουβανών είχε ψηφίσει στις εκλογές. Οπως τόνισε η Μαρία Εστέρ Ρέους, πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, πάνω από 8,1 εκατομμύρια Κουβανοί προσήλθαν στα σχεδόν 39.000 εκλογικά τμήματα και ψήφισαν τους υποψηφίους που οι ίδιοι μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις και τις μαζικές οργανώσεις επέλεξαν. Σε αυτό το ουσιαστικά δημοκρατικό και συμμετοχικό σύστημα, ψήφισαν είτε επιλέγοντας κάποιους από τους υποψηφίους, είτε με τη λεγόμενη ενιαία ψήφο, δηλαδή επιλέγοντας όλο το ψηφοδέλτιο, είτε με λευκό. Τα ακριβή αποτελέσματα δεν ήταν γνωστά έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

«Το θεωρούμε ικανοποιητική και θετική αναφορά, αν πάρει κανείς υπόψη του την καταρρακτώδη βροχή», πρόσθεσε. Πάντως, ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, παρέδωσε την ψήφο του σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής. «Επέλεξα την ενιαία ψήφο συνειδητά. Ας δείξουμε στον πλανήτη τη συνείδηση και τον πολιτισμό μας», έγραψε σε μήνυμά του.

Για τον Α΄ Αντιπρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, οι εκλογές αυτές ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα στο να εκλεγεί το νέο Κοινοβούλιο σε ένα σύνθετο στάδιο, όπου «έχουμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καταστάσεις και σημαντικές αποφάσεις». Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος Κάρλος Λάγε υπογράμμισε ότι οι θεσμοί του κουβανικού εκλογικού συστήματος αποτελούν λόγο περηφάνιας και ικανοποίησης για όλους τους κατοίκους του νησιού, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, επιβεβαίωσε ότι το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι πιστό στη λαϊκή εντολή ενίσχυσης της Επανάστασης και του σοσιαλισμού στην Κούβα.

Σημειώνεται ότι η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας θα συγκληθεί στις 24 του Φλεβάρη, όπου οι βουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν τα 31 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει τον Πρόεδρο, τον Α΄ Αντιπρόεδρο, τους πέντε αντιπροέδρους και τον γραμματέα αυτού του σώματος. Οπως και τα όργανα του Κοινοβουλίου. Αντίστοιχα τα 14 Επαρχιακά Συμβούλια θα εκλέξουν τους προέδρους, αντιπροέδρους και γραμματείς τους στις συνεδριάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ