Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κυβερνητική επιχείρηση παραπλάνησης

Με τα παλιά χρονίζοντα προβλήματα που δημιούργησε και επιτείνει χρόνο με το χρόνο η πολιτική συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά και με τα νέα που πρόσθεσε η «μεταρρύθμιση», ξεκίνησε τη Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά. Προβλήματα, που δεν μπορούν παρά να προκαλούν αγανάκτηση, καθώς το σκηνικό των μαθητών που πηγαινοέρχονται στα σχολεία χωρίς να κάνουν μάθημα, είτε λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, είτε βιβλίων, επαναλαμβάνεται και φέτος. Ηδη, η αγανάκτηση αυτή εκφράστηκε από την πρώτη μέρα με σχολεία να κάνουν αποχές αντί για αγιασμό.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα λύκεια φτωχότερα σε μαθητές, που οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ελιτίστικου «ενιαίου» λυκείου. Την πρωτοφανή αυτή μαθητική διαρροή χρεώνεται η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση».

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας αποτελούν προϊόν της λαϊκής αγανάκτησης και πίεσης ενάντια στην εξεταστική «λαιμητόμο», ωστόσο δεν ικανοποιούν τα αιτήματα που με σαφήνεια διατύπωσαν οι μαθητές με τους αγώνες τους, οι οποίοι από την αρχή αποκάλυψαν τους στόχους της «μεταρρύθμισης». Η μείωση των εξεταζόμενων πανελλαδικά μαθημάτων δε σημαίνει μείωση της παραπαιδείας, η ύπαρξη πανελλαδικών εξετάσεων για την προαγωγή από τη Β` στη Γ` Λυκείου, αλλά και για την απόκτηση του απολυτηρίου θα εξακολουθεί να «κόβει» μαθητές και να αποθαρρύνει άλλους από τη συνέχιση των σπουδών τους στο λύκειο. Σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα του λυκείου παραμένει ο ίδιος, με τα ίδια αναλυτικά προγράμματα, τα οποία προάγουν την αποσπασματική γνώση, τις κατευθύνσεις και τις πολλαπλές εξετάσεις, ενώ η διαδικασία επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετατίθεται για μετά την απόκτηση του απολυτηρίου, χωρίς να αποσυνδέει το λύκειο από αυτή.

Τα βελτιωτικά μερεμέτια δε θίγουν το σαθρό οικοδόμημα της «μεταρρύθμισης» και στόχο έχουν περισσότερο την παραπλάνηση του λαού που είδε τα παιδιά να εκδιώκονται βίαια από το λύκειο. Η απάντηση αναμένεται να έρθει από τους ίδιους εκείνους που βιώνουν τις συνέπειές της και θα διαμορφώσουν το δικό τους μέτωπο για τη διεκδίκηση μιας άλλης παιδείας προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ