Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εν μέσω διαβουλεύσεων για πιέσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μη εφικτό φαίνεται να είναι ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν - τουλάχιστον προς το παρόν - για τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) και τη Γερμανία, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες το απόγευμα στο Βερολίνο. Οι ενδοιασμοί της Ρωσίας και της Κίνας ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά την έκθεση των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ το περασμένο Δεκέμβρη, στο οποίο αναφερόταν ότι το Ιράν έχει αναστείλει από το 2003 το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν επιδιώκει στην παρούσα φάση την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το τρίτο πακέτο κυρώσεων που επιδιώκουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις κατά τραπεζικών και επιχειρηματικών τομέων του Ιράν. Πάντως, το Ιράν επιμένει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα προωθείται απόλυτα μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για συμφωνία ανάμεσα στους έξι συμμετέχοντες. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραν Βάλτερ Στάινμαγιερ είχε δηλώσει αισιόδοξος πως θα υπάρξουν αποτελέσματα και ότι η συνάντηση θα δείξει στο Ιράν πως η διεθνής κοινότητα έχει σοβαρή, κοινή ανησυχία. Ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, φτάνοντας στο Βερολίνο υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος και πως «υπάρχουν ορισμένα κενά που πρέπει να καλυφθούν».

Από την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Γκολαμχοσεϊν Ελχάμ, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οποιεσδήποτε νέες διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν δε θα το αναγκάσουν να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα μιας και «κινείται μέσα στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων του».

  • Στο μεταξύ, δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί διέταξε ουσιαστικά τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να επικυρώσει νόμο, ώστε να προμηθευτούν με πετρέλαιο οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που πλήττονται το τελευταίο διάστημα από μεγάλες χιονοπτώσεις, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 64 ατόμων. Είχε προηγηθεί η άρνηση της επικύρωσης της απόφασης του κοινοβουλίου από τον Αχμαντινετζάν. Η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρείται ως μια πράξη σπάνιας δημόσιας ταπείνωσης για τον Αχμαντινετζάν, τη στιγμή μάλιστα που έχει αυξηθεί η κριτική εναντίον του για τον τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ