Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Πρόντι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

ΡΩΜΗ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας, ύστερα από την αποχώρηση από το λεγόμενο «κεντροαριστερό» κυβερνητικό συνασπισμό του μικρού κόμματος πρώην Χριστιανοδημοκρατών «Udeur», του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Κλεμέντε Μαστέλα. Αιτία της αποχώρησης ήταν οι καταγγελίες, που φέρουν, τόσο τον ίδιο όσο και την σύζυγό του, να είναι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο διαφθοράς. Σε επιστολή του προς τον Πρόντι, ο Μαστέλα ισχυρίζεται ότι ήρε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση επειδή δεν έτυχε στήριξης στην υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πρόκειται για την 32η φορά που τίθεται σε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι από το 2006 που κέρδισε τις εκλογές με την υποστήριξη 11 κομμάτων, μεταξύ των οποίων και της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και των Ιταλών Κομμουνιστών.

Μιλώντας χτες στους βουλευτές, ο Ρομάνο Πρόντι υποστήριξε ότι «μόνο η Βουλή μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα της κυβέρνησης», στην οποία έχει και μιαν άνετη πλειοψηφία. Ο Πρόντι υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και ζήτησε τη συνέχιση της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αρνητικές εξελίξεις». Μίλησε για οικονομική ανάπτυξη και μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ενώ υποσχέθηκε περικοπές στους φόρους και αυξήσεις στους μισθούς.

Ωστόσο, ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει την Πέμπτη και από τη Γερουσία, όπου ακόμα και πριν την αποχώρηση του κόμματος του Μαστέλα (το οποίο διαθέτει 3 έδρες στη Γερουσία και 14 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων), ήταν αναγκασμένος να βασίζεται στη στάση των επτά ισόβιων γερουσιαστών. Η ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα. Πάντως, ο λεγόμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ζητήσει την παραίτηση του Πρόντι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σε περίπτωση που δε λάβει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να διορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ