Τετάρτη 23 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα ενίσχυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια

Στη ρωσική Gazprom η σερβική NIS

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν αρκετά, ώστε οι υπουργοί του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, του Μπ. Τάντιτς, να παραιτηθούν από τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη συνεργασία της Σερβίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.

Οπως ανακοινώθηκε στις 22/1, η σερβική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Υποδομών της Σερβίας Βελιμίρ Ιλιτς να μεταβεί στη Μόσχα για να υπογράψει τη σχετική συμφωνία, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Την υπογραφή συμφωνίας, στον ενεργειακό τομέα, με τη Ρωσία υποστήριξαν όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εκτός από το G-17 που διατηρεί επιφυλάξεις για την πώληση της NIS στους Ρώσους. Οπως έχει γίνει γνωστό η Gazprom προσέφερε 400 εκατ. ευρώ σε ρευστό για την αγορά του 51% των μετοχών της NIS και επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει και τα χρέη της σερβικής εταιρείας που κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ. Επίσης, η Gazprom υπόσχεται την κατασκευή τμήματος αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διασχίζει τη Σερβία, όπως και την κατασκευή χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βοϊβοντίνα. Η συμφωνία θα υπογραφεί πριν τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 25/1 στη Μόσχα.

Να σημειωθεί πως οι Ρώσοι πρότειναν ακόμη την κατασκευή μεγάλου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Σερβία που θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και θα προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα την Ελλάδα και την Τουρκία.

Τη συμφωνία με τη Ρωσία υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που θεωρεί ότι η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία θα εγγυηθεί τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας.

Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση των ρωσικών μονοπωλίων στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, όπως και την παραπέρα ρωσική διείσδυση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ