Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΟ ΡΑΪΤ
Εξιλέωση

Το καλύτερο κομμάτι της ταινίας περνάει στα «ψιλά»! Η ιστορία που παρακολουθούμε υποτίθεται πως είναι γραμμένη (και μας τη διηγείται) μια από τις ηρωίδες της ταινίας, η οποία τώρα, πια, είναι συγγραφέας!

Η συγγραφέας - αφηγήτρια με μια πράξη της, όταν ακόμα ήταν παιδί (13 χρόνων), έβλαψε ανεπανόρθωτα τους δύο κεντρικούς ήρωες της ταινίας. Την αδερφή της και τον αγαπημένο της! Το άτυχο ζευγάρι έχασε τη ζωή του στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολύ νεαρή ηλικία. Η συγγραφέας, όμως, θέλοντας να απαλλαγεί από τις ενοχές της και για να δείξει τη μεταμέλειά της, στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο, παράβλεψε τους θανάτους και κράτησε το ζευγάρι στη ζωή μέχρι τα βαθιά γεράματά του, δίνοντάς τους έτσι όσα τους είχε στερήσει με την πράξη της! Αγάπη, χαρά, ευτυχία...

Στη θέση τής πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσας και πρωτότυπης αυτής ιδέας, ένας συγγραφέας να συνεχίζει δυο ζωές που σταμάτησε ο θάνατος, η ταινία (δεν ξέρω τι κάνει το ομότιτλο βιβλίο του Ιαν ΜακΓιούαν στο οποίο στηρίζεται) κατανάλωσε το 98% της διάρκειάς της σε μια συνηθισμένη ρομαντική ερωτική ιστορία. Μια ρομαντική ερωτική ιστορία διανθισμένη με σκηνές πολέμου. Σε ένα πολεμικό ερωτικό δράμα. (Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά).

Η «Εξιλέωση» είναι μια παλαιών χολιγουντιανών διαστάσεων ταινία εποχής! Ενα σύγχρονο «Οσα Παίρνει ο Ανεμος». Ενα κινηματογραφικό έπος με πολύ καλή φωτογραφία. Συγχρόνως, διαθέτει και όλες τις αρετές και όλες τις αδυναμίες μιας σοβαρής εγγλέζικης παραγωγής (σωστά κοστούμια και ντεκόρ, καλές ερμηνείες, μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες, αλλά και σοβαροφάνεια, υπέρμετρο και εξωτερικό καθωσπρεπισμό, επιφανειακή προσέγγιση του θέματος, ναρκισσισμό).

Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, Τζέιμς Μακαβόι, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ρομόλα Γκαράι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ