Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΖΕΣ ΤΗΣ «ΖΗΜΕΝΣ»
Η πολιτική του δικομματισμού το θερμοκήπιο που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα

Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για το θέμα

Πίσω από την έρευνα που κάνει η Δικαιοσύνη στη Γερμανία κρύβεται η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τις μίζες που έδωσε η «Ζήμενς» σε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, στην απάντησή του έκανε λόγο για «ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας που δηλητηριάζει τον κοινωνικό ιστό». Ενώ έχει βουίξει ο τόπος εδώ αλλά και στη Γερμανία, ο υπουργός είπε για την υπόθεση «Ζήμενς» ότι «πρόκειται για ορισμένα δημοσιεύματα και δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις». Ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο ξεκίνησε εδώ και δυόμισι χρόνια προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και το Δεκέμβρη του 2006 στάλθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής σε Γερμανούς εισαγγελείς, προκειμένου να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα της υπόθεσης που αφορούν στην ελληνική πλευρά. Κατά τον Σ. Χατζηγάκη, πριν δύο μέρες (30 του Γενάρη) υποβλήθηκε συμπληρωματικό αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για να σταλούν όλα τα πρόσθετα στοιχεία της υπόθεσης.

Ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το αίτημα του ΚΚΕ για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης λέγοντας προκλητικά «είστε εκτός τόπου και χρόνου» και εκτιμώντας πως «δίνουμε όλοι μας την εντύπωση ότι είμαστε μιζαδόροι και ότι κάνουμε πράγματα παράνομα».

Απαξιωτικός ήταν και για τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, λέγοντας ότι «πολλές φορές έγιναν και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα».

Κρύβεται πίσω από τη δικαστική διερεύνηση η κυβέρνηση

«Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού και της κυβέρνησης πως η αλήθεια θα λάμψει και πως θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης δε μας πείθουν», τόνισε στην παρέμβασή του ο Αχ. Κανταρτζής υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια ακούμε τις ίδιες πάντα διαβεβαιώσεις αλλά «η αλήθεια έμενε πάντα στο σκοτάδι». Παρέμενε, είπε, εφτασφράγιστο μυστικό όταν αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των εμπλεκομένων, όταν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό κατάφερναν να συμβιβαστούν.

Ο βουλευτής είπε ότι η σχετική καταγγελία για τις μίζες της «Ζήμενς» έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και ενάμιση χρόνο και η κυβέρνηση, πέρα από τη δικαστική συνδρομή, δε μας έχει ανακοινώσει εάν εξετάστηκαν μάρτυρες, εάν έγιναν καταθέσεις ή εάν σχηματίστηκε δικογραφία.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δικαστική διερεύνηση ή πίσω από την Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών των κομμάτων της Βουλής, η οποία κρίνει τα οικονομικά των κομμάτων καθαρά βάσει παραστατικών και λογιστικών βιβλίων.

Για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής δεν εμποδίζει σε τίποτα κάθε άλλου είδους διερεύνηση και πρέπει τα δύο κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να παίζουν πίσω από διαδικαστικά παιχνίδια προσπαθώντας να μεταθέσει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες.

Καταλήγοντας τόνισε:

«Είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές ευθύνες και η πολιτική των δύο κομμάτων αποτέλεσε θερμοκήπιο που εξέθρεψε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η πρωτοφανής συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων επιχειρήσεων και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι το έδαφος που καλλιέργησε τέτοια φαινόμενα όπως αυτό της "Ζήμενς". Το πρόβλημα είναι πάνω απ' όλα πολιτικό και ο λαός δεν μπορεί να περιμένει διαλεύκανση και λύση παρά μόνο εάν πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ