Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Στο ΠΑΣΟΚ μυρίζει μπαρούτι

Την ερχόμενη Τρίτη θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση «Siemens». Οι πληροφορίες από τη Γερμανία θέλουν την πολυεθνική να «λαδώνει» στελέχη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κρατικούς λειτουργούς, προκειμένου να «κλείνει» δουλειές στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ άρχισαν να δείχνουν το ένα τ' άλλο και να ζητούν «κάθαρση» (αρκεί να μην αγγίζει τα ίδια). Ισως γι' αυτό, και επιδιώκοντας «φυγή προς τα εμπρός», χτες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που τέθηκε πρόσφατα στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε χτες ότι «η συζήτηση του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση "Siemens" θα γίνει, ύστερα από σχετική συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων, τη μεθεπόμενη Τρίτη 12 Φεβρουαρίου και θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ.». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (151), η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών. Επ' αυτού να σημειωθεί ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε συναινεί με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

Ο ένας δείχνει τον άλλον

Πάντως, η υπόθεση αυτή δείχνει να προκαλεί τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ. Ηδη από την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ένιωσε την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση, όπου διαχώριζε το όνομά του από την προμήθεια του διαβόητου συστήματος παρακολούθησης «C4i» που στήθηκε στους δρόμους της Αθήνας (λέγεται ότι μίζα της «Siemens» αφορούσε την προμήθεια κι αυτού του συστήματος). Προειδοποιούσε ότι «σκοπεύω να αντιδράσω δυναμικά απέναντι σε οποιονδήποτε εμπλέκει το όνομά μου σε αυτή την υπόθεση. Από εδώ και μπρος οποιοσδήποτε αναφέρεται στο όνομά μου θα πρέπει να τεκμηριώνει τις αναφορές του στη Δικαιοσύνη (...) θέλω να αποσαφηνίσω μια και καλή τα εξής: Με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η υλοποίηση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ανατέθηκε για λόγους ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσής του στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο μετά το πέρας των προβλεπομένων κατά νόμο διαδικασιών και με τη σύμφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, υπέγραψε την τελική σύμβαση».

Ο τότε υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου σήκωσε το «γάντι». Χτες, σε δική του μακροσκελή δήλωση σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι το 2004, η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η προμήθεια με χρησιμοποίηση του νομικού πλαισίου προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Πρόσθεσε όμως ότι η συμμετοχή του ΥΕΘΑ ήταν η επίβλεψη της τήρησης των διαδικασιών που προβλέπει το νομικό πλαίσιο (προθεσμίες, σύνθεση επιτροπών κλπ.).

Οτι σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας επιλογής (εκπόνηση των απαιτήσεων, προδιαγραφών, αξιολόγηση των προσφορών διαπραγμάτευσης με τις ανταγωνίστριες εταιρείες, οριστικοποίηση της σύμβασης), καθοριστικό ρόλο είχε το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο, στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. «Σε αυτό το πλαίσιο, σε όλη τη φάση της διαδικασίας επιλογής λειτουργούσε επιτροπή υπό την προεδρία του εκάστοτε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, η οποία επόπτευε των διαδικασιών και συνεδρίαζε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (...) Ο υφυπουργός ενημέρωνε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και παράλληλα ενημερωνόταν η Διυπουργική Επιτροπή».

Θυμίζουμε ότι υφυπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν τότε ο Ευάγγελος Μαλαίσιος, ο οποίος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση όταν αποκαλύφτηκε ότι «φιλοξενούνταν» σε σπίτι μεγαλοεπιχειρηματία. Τη θέση του κατέλαβε στις 2/5/2003 ο Παντελής Τσερτικίδης.

Με το κλίμα να μυρίζει μπαρούτι, λοιπόν, η Βάσω Παπανδρέου δήλωνε χτες στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι έχει μιλήσει πολύ σκληρά «για όποιους στο ΠΑΣΟΚ έκαναν περιουσίες την περίοδο της διακυβέρνησης (...) Αν υπήρξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σε τέτοιες συναλλαγές να πληρώσουν το τίμημα (...) Είπα ότι στο χώρο μας δεν έγινε ποτέ κάθαρση. Και πρέπει να γίνει».

Αλλη μια εξεταστική επιτροπή...

Μπροστά στο ενδεχόμενο να τσακώνονται πάλι μεταξύ τους, μάλλον σκέφτηκαν να ξαναρχίσουν τους ανούσιους δικομματικούς καυγάδες με τη ΝΔ, για το αν θα στηθεί ή όχι άλλη μία εξεταστική επιτροπή.

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ ζητά να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έγιναν από τον Αύγουστο 2004 μέχρι το Μάρτη 2005. Στο κείμενο της πρότασης θυμίζουν ότι το ζήτημα απασχόλησε προεκλογικά και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «η οποία, μετά από δεκαπέντε συνεδριάσεις της, διέκοψε βιαίως, με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τις εργασίες της, χωρίς φυσικά να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα, από ποιους διενεργήθηκαν και σε ποιο σκοπό απέβλεπαν οι υποκλοπές. Κρίσιμοι μάρτυρες που μπορούσαν να συμβάλουν στην ανεύρεση της αλήθειας, αν και νομίμως ζητήθηκε από το σύνολο των Βουλευτών της αντιπολίτευσης, δεν προσκλήθηκαν για ακρόαση, με ευθύνη του Προέδρου και της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας της Επιτροπής, αλλά και της τότε Προέδρου της Βουλής».

Ακόμα ότι «κρίσιμα επίσης έγγραφα, όπως το Πόρισμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και το υλικό των υποκλοπών που επεξεργάστηκε, δεν υποβλήθηκαν για αξιολόγηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ύστερα από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης προς τον διοικητή της ΕΥΠ και παρά τη δέσμευση του τελευταίου κατά την ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής». Κι ότι «το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών αρχειοθετήθηκε εξ αιτίας των κυβερνητικών επιλογών και πρακτικών, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς και τα πάσης φύσεως ερωτηματικά της κοινής γνώμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ