Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές ... υποσχέσεις

Κατάργηση της βίζας υποσχέθηκε ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής, προετοιμάζοντας την ατμόσφαιρα της επίσκεψης της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, την ερχόμενη βδομάδα

Κλίμα για την υποδοχή της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα επιχείρησε να δημιουργήσει ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, σε χτεσινή ομιλία του σε εκδήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Οπως είναι γνωστό, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της τη μεθεπόμενη Πέμπτη με βασικό θέμα συνομιλιών τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρεσβευτής ανανέωσε τις αμερικανικές υποσχέσεις για κατάργηση της βίζας για όσους Ελληνες επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του ο Αμερικανός πρεσβευτής αναγνώρισε το δικαίωμα της Αθήνας να ασκήσει βέτο στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, οι αποφάσεις στη συμμαχία λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτή η τοποθέτηση του Αμερικανού πρεσβευτή, αξίζει να σημειωθεί, διατυπώθηκε ως απάντηση σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οπως υπενθυμίζουν έμπειροι διπλωμάτες στο ελληνικό ΥΠΕΞ, πρόσφατα εμφανίστηκε από αμερικανική ερευνητική επιτροπή έκθεση η οποία παραδόθηκε προς χρήση στους Αμερικανούς βουλευτές. Στην έκθεση αυτή, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζεται πολιτικός «φίλος της διοίκησης Μπους» και ταυτόχρονα πολιτικός «αντίπαλος του Κώστα Καραμανλή». Οι διατυπώσεις αυτές καθώς και οι αιχμές δυσαρέσκειας που αφήνει η εν λόγω έκθεση για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί, σε συνεργασία με τη Μόσχα, η κυβέρνηση Καραμανλή, οδηγούν Ελληνες διπλωμάτες στο συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να αξιοποιήσει την Ντόρα Μπακογιάννη και τις εσωτερικές πολιτικές φιλοδοξίες της για να κλιμακώσει την πίεση στον Κώστα Καραμανλή.

Οι εξελίξεις

Σύμφωνα με όσα ακούγονται στο ελληνικό ΥΠΕΞ, η Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταφέρει στην Ουάσιγκτον την απόφαση της Αθήνας να «σιωπήσει» και να αποδεχτεί στην πράξη την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, την οποία προωθούν με ένταση οι Αμερικανοί.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών επίσης θα μεταφέρει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιμείνει στην άρνηση να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αποδεχτεί μια συμβιβαστική ονομασία, η Ουάσιγκτον αποκτά μοχλούς αξιοποίησης αυτής της υπόθεσης. Δηλαδή, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας μπορούν πολύ εύκολα να «πείσουν» τα Σκόπια. Αν, αντίθετα, επιζητούν παράταση της εκκρεμότητας, δεν έχουν παρά να αφήσουν να διατυπωθεί το ελληνικό βέτο. Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, η Ουάσιγκτον θα αξιοποιήσει τελικά το ελληνικό βέτο για τους εξής λόγους:

  • Γενικότεροι σχεδιασμοί της συμμαχίας επιβάλλουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Γεωργία τον επόμενο χρόνο (2009)
  • Ενίσχυση του εσωτερικού πολιτικού προφίλ της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς θα είναι αυτή που θα ασκήσει το βέτο. Στην περίπτωση αυτή, όπως λένε στο ΥΠΕΞ, η Ντόρα Μπακογιάννη θα ζητήσει να αποχωρήσει από τη θέση της για άλλο κυβερνητικό πόστο στον πρώτο ανασχηματισμό.
  • Το ελληνικό βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αυτόματα θα δρομολογήσει διαδικασίες μέσα στα όργανα του ΟΗΕ για την κατοχύρωση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τι από όλα αυτά θα δρομολογηθούν, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, θα αρχίσει να διαφαίνεται απ' την ερχόμενη βδομάδα, όταν πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ