Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός θα φέρει τις αλλαγές

Σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο του Αγ. Δημητρίου μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθρόα ήταν η προσέλευση στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Νοτιανατολική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο Δημαρχείο του Αγ. Δημητρίου, χτες βράδυ, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ κι ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μέλη και φίλοι του Κόμματος, εργατοϋπάλληλοι, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι κατέκλυσαν την αίθουσα και με αμείωτο ενδιαφέρον άκουσαν την ομιλία και αμέσως μετά το διάλογο της Αλέκας Παπαρήγα με όσους από τους παραβρισκόμενους είχαν ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Γραμματέας της Αχτίδας, Τέλης Γόντικας.

«Το τελευταίο διάστημα ζούμε ένα γεγονός που φαινόταν δύσκολο να το ζήσουμε πριν λίγα χρόνια. Η ΝΔ είναι κολλημένη στον τοίχο. Ενα κόμμα που το πίστεψε ένα μέρος του λαού χάνει σήμερα καθημερινά το κύρος του, όχι μόνο από τα σκάνδαλα - τέτοια υπήρχαν πάντα. Αλλά λόγω της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας, της μεγάλης ανασφάλειας που νιώθει ιδιαίτερα η νεολαία. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η κατάσταση περικλείει σημαντικές δυνατότητες για το λαό».

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά συνέχισε: «Το ΚΚΕ 90 χρόνια συμβάλλει και καταθέτει την προσφορά του στον τόπο. Ωστόσο, θέλω να σταθώ στη συμβολή του σε μια περίοδο "ισχνών αγελάδων", παγκόσμια και εδώ. Στην τελευταία 20ετία, που ήταν πρωτόγνωρη για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αφού η αρχή σηματοδοτήθηκε με την υποχώρηση των δυνάμεων του σοσιαλισμού, του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, με μια προσωρινή ήττα. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Την ώρα της υποχώρησης έπρεπε να οργανώσουμε την αντεπίθεση στην επίθεση του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς. Η συμβολή του ΚΚΕ αρχίζει από τη στιγμή που αποφασίζει, παρά τις δυσκολίες και τα ερωτηματικά που υπήρχαν, ότι θα μείνει ΚΚΕ και στον τίτλο και στην ουσία. Αυτό ήταν κατάθεση στους αγώνες του λαού. Είναι μια παρακαταθήκη. Λαβωμένο το ΚΚΕ αλλά στάθηκε όρθιο. Προσπάθησε να ενημερώσει το λαό για όσα έρχονταν, για μια νέα φάση όπου ο καπιταλισμός θα δίνει πια μόνο τροφή στην αντίδραση».


Υπογράμμισε ότι η συμβολή του σ' όλη αυτή τη διαδρομή ήταν ότι μπόλιασε τη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους του λαού ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια στρατηγική, είναι κόμματα που υπηρετούν την αστική τάξη, το καπιταλιστικό σύστημα.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη εκλογική μάχη χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το σύνθημα που πρόβαλε το ΚΚΕ, «Αδύναμη κυβέρνηση, αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση», επισημαίνοντας ότι όσο φοβάται ο λαός τους τριγμούς του πολιτικού συστήματος δε θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του, πρέπει να ξεπεράσει αυτό το φόβο.

Παρακάτω τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πιστεύει πως το πολιτικό σύστημα όπου να 'ναι καταρρέει κι αρχίζει μια νέα εποχή, όπως ισχυρίζονται οι δυνάμεις του οπορτουνισμού. «Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο ή από την αναδιάταξη στην κορυφή. Το αστικό πολιτικό σύστημα μόνο από ένα πολιτικοποιημένο λαϊκό κίνημα μπορεί να δεχτεί σοβαρά πλήγματα. Ο λαός θα φέρει τις αλλαγές».

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στη δυσκολία που έχουν τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, όλες οι βάρβαρες, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα, σημείωσε, τους δυσκόλεψε, αγόρασε χρόνο το λαϊκό κίνημα. Τώρα, συνέχισε, δεν εφησυχάζουμε, είναι η ώρα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η αγροτιά, η νεολαία, οι γυναίκες, η διανόηση, να συζητήσουν, να μας ακούσουν, να έρθουν σε επαφή με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στην πρόταση των άλλων κομμάτων η ομιλήτρια ανέφερε ότι το μεν ΠΑΣΟΚ προτάσσει το επιχείρημα να επιστρέψει το ίδιο στην κυβερνητική εξουσία, του δε ΣΥΡΙΖΑ «πήραν τα μυαλά του αέρα». Αναρωτήθηκε σε ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η πολιτική του πρόταση, καθώς, όπως είπε, λέει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, αναφέρεται σε μια νέα κυβέρνηση, νέα διακυβέρνηση, κάνει λόγο για εξυγίανση του αστικού πολιτικού συστήματος αλλά δεν ξεκαθαρίζει τίποτα περισσότερο. «Λένε συνθήματα, αλλά με συνθήματα δε δεσμεύεσαι απέναντι στο λαό», τόνισε.

Να αλλάξει η τάξη που εξουσιάζει

Επανερχόμενη στην πολιτική κατάσταση υπογράμμισε ότι έχουμε μερική, θετική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, ότι το αστικό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα, για να σημειώσει: «Εδώ κρίνεται η ριζοσπαστικότητα κάθε κόμματος. `Η θα βοηθήσει το σύστημα να σταθεί στα πόδια του ή θα παλέψει για να διευρυνθεί η κρίση με όρους κινήματος». Ακολούθως αναφέρθηκε στα κεντροαριστερά ή όποια άλλα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θέλουν είναι να ανακόψουν τη θετική πορεία του λαού και να διασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, υπογράμμισε, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των μέτρων, για κατακτήσεις όπου μπορούν να επιτευχθούν, χρειάζεται ο λαός να βάζει τη σφραγίδα του παντού. Οπως σημείωσε, «δε φτάνει οι εργαζόμενοι να θεωρήσουν ότι οι αντίπαλοί τους είναι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πίσω από αυτά τα κόμματα βρίσκεται μια ολόκληρη τάξη, η οποία έχει δύναμη. Οι εργατοϋπάλληλοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα απαιτείται να αντιπαρατεθούν στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Αν δεν το κάνεις αυτό δε θα έχεις αποτελεσματικότητα. Η προοπτική πρέπει να είναι να αλλάξει η τάξη που εξουσιάζει».

Αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στο ερώτημα τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε, υπογράμμισε: «Κρίκος είναι η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα εκφράσει κοινωνικές δυνάμεις, ανεξάρτητα αν δεν έχουν πολιτικά χειραφετηθεί σήμερα, κι όποιες θετικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν ν' αναδειχτούν. Θα είναι μια κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα δρα με όρους κινήματος. Σήμερα χρειάζεται να δουλεύουμε σ' αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας σε επιμέρους συσπειρώσεις πάλης, για να δημιουργηθούν τα ρυάκια.

Το ΚΚΕ παλεύει για το σοσιαλισμό, αλλά για τη συμμαχία κάνουμε ένα θετικό, δημιουργικό και αναγκαίο συμβιβασμό. Δεν απαιτούμε να συμφωνήσουν όλοι για το σοσιαλισμό. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι η λαϊκή πάλη μέσω του Μετώπου πρέπει να οδηγήσει σε εξουσία. Θεωρούμε ότι μπορούν να συστεγαστούν δυνάμεις στο στόχο της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας».

Παρακάτω η Αλ. Παπαρήγα έδωσε ένα γενικό περίγραμμα της λαϊκής οικονομίας μιλώντας για την ανάγκη μια σειρά τομέων που σήμερα μονοπωλούνται να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία. Σ' άλλους τομείς να συγκροτηθούν λαϊκοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί που θα εντάσσονται στον πανεθνικό σχεδιασμό.

Επικρίνοντας την άποψη των οπορτουνιστικών δυνάμεων ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να γίνει μόνο πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι αυτή είναι μια θέση εξαπάτησης και τρομοκράτησης του λαού αφού προσπαθεί να τον πείσει ότι δεν μπορεί να κάνει το βήμα. Σημείωσε ότι το λαϊκό κίνημα κάθε χώρας με επικεφαλής τη ριζοσπαστική πρωτοπορία έχει υποχρέωση να κάνει βήματα μπροστά, να προχωράει για μεγάλες ριζικές αλλαγές βοηθώντας και τα αντίστοιχα κινήματα άλλων χωρών. Οπως καυστικά σχολίασε, «δε γίνεται οι Γάλλοι να περιμένουν τους Ελληνες και οι Ελληνες τους Γάλλους».

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους παραβρισκόμενους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 13 του Φλεβάρη, να παλεύουν σταθερά για τη συσπείρωση και για να ωριμάζει στη λαϊκή συνείδηση η ανάγκη της λαϊκής συμμαχίας και εξουσίας ως κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί, αλλιώς - κατέληξε - έρχονται πολύ χειρότερες μέρες, ειδικά για τους νέους. Σήμερα παλεύοντας για το αύριο το φέρνουμε πιο κοντά. Εχουμε δυνατότητες να μην υπάρξει πισωγύρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ