Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική ευθεία η αντιασφαλιστική επίθεση

Με το βλέμμα στραμμένο στην πανεργατική απεργία και τη συζήτηση στη Βουλή των πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό, προετοιμάζεται το έδαφος για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Το έδαφος για να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα προετοιμάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποφύγει μια κατά μέτωπο σύγκρουση με τους εργαζόμενους και να περιορίσει κατά το δυνατόν τις αντιδράσεις τους.

Ενόψει της συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης που θα γίνει στη Βουλή στις 15 του μήνα, όπου ο Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην πανεργατική απεργία στις 13 του μήνα, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται με «δύο πρόσωπα», ανάλογα με τα σενάρια που διαρρέονται κάθε φορά, της «σκληρής» και της «ήπιας» μεταρρύθμισης για το Ασφαλιστικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για παράδειγμα, προτίμησε χτες να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα, αποφεύγοντας τη συνήθη επίδειξη αποφασιστικότητας και αδιαλλαξίας. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι απόψεις των συνδικαλιστών». «Δεν τις απέρριψε κανένας», συμπλήρωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας στον ίδιο τόνο ότι «συζητάμε με σωφροσύνη, με λογική, με επιχειρήματα η κάθε πλευρά». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», επισήμανε ότι στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή «θα ακουστούν και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων, οι απόψεις όλων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα καταλήξουμε σε ένα σύστημα το οποίο θα είναι επ' ωφελεία των επομένων γενεών». Το τελευταίο ως γνωστό αποτελεί εφεύρημα για να δικαιολογηθεί η γενικευμένη ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να επισημάνει ότι «δεν μπορεί να καθυστερήσει πάρα πολύ. Εχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου διεξαχθεί».

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η ανοιχτή διαφοροποίηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου, ο οποίος αντιτάχθηκε στο σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, ειδικά των «υγιών», όπως το Ταμείο των Μηχανικών σε εκδήλωση του οποίου μίλησε χτες. Διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι το εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος της κυβέρνησης απηχούσε και τις απόψεις του Γ. Σουφλιά, που μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή όμως, οι απόψεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν είναι άγνωστες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν αποκλείεται να ενσωματωθούν στις τελικές προτάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η επιβολή των αντιασφαλιστικών μέτρων, ενισχύοντας «το διαίρει και βασίλευε»...

«Ομηρος» των σκανδάλων...

Παράλληλα, η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στα σκάνδαλα, όπως οι μίζες της «Ζήμενς» και η υπόθεση Ζαχόπουλου. Για την τελευταία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε χτες να εννοηθεί ότι η Δικαιοσύνη θα δικαιώσει την αρχική θέση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Αναμένουμε από τους δύο εισαγγελείς - ανακριτές, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση, να καταλήξουν. Και να δούμε, τότε τι ακριβώς υπάρχει, πού είναι η αλήθεια», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας με νόημα ότι «με εντυπώσεις και με φημολογία μπορεί να βγαίνουν πρόσκαιρα συμπεράσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, η σοβαρή Πολιτεία και όλοι οι οποίοι θέλουν να βλέπουν με σοβαρότητα ένα θέμα οφείλουν να περιμένουν να καταλήξει η έρευνα της Δικαιοσύνης και να δοθούν πραγματικές απαντήσεις στα πραγματικά ερωτήματα».

Στη ...Δικαιοσύνη παρέπεμψε ο εκπρόσωπος και για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», επαναλαμβάνοντας ότι «περιμένουμε όλοι από την έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως γνωρίζετε, έχει αρχίσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες».

Από την επίσημη θέση πάντως διαφοροποιήθηκε χτες ο βουλευτής Μ. Βαρβιτσιώτης, δηλώνοντας (στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ) ότι «είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη Siemens». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι μόλις επιστρέψουν οι εισαγγελείς από τη Γερμανία και κάνουν μια πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, «οπωσδήποτε πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εξεταστική επιτροπή που θα έχει στόχο να διαλευκάνει μια κατηγορία που πέφτει συνολικά στο σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ