Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σαρωτικές ανατροπές εφ' όλης της ύλης

Με προσπάθεια να συσκοτιστούν τα συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ούτε στο ελάχιστο η στρατηγική στόχευση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, πορεύεται η κυβέρνηση προς την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή. Χτες, στη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά επίμονα απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, χωρίς όμως να διαψεύσει τις διαρροές που δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο και οι οποίες προδιαγράφουν νέες σαρωτικές ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα

Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων η ενοποίηση των ταμείων σε πέντε ή έξι κύρια ταμεία ασφάλισης. Δηλαδή το ταμείο μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), των αγροτών (ΟΓΑ), των δημοσίων υπαλλήλων και το λεγόμενο ταμείο επιστημόνων, όπου θα ενταχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί. Μένει ανοιχτό το αν θα δημιουργηθεί το ταμείο Τύπου, όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Ακόμα η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σε πέντε. Το ποσοστό αναπλήρωσης της επικουρικής σύνταξης δε θα ξεπερνά το 20%, γεγονός που σημαίνει μείωση της σύνταξης για κάποια ταμεία όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερο.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού - νέο χαράτσι - μέσω του οποίου θα παρακρατείται το 10% των κοινωνικών πόρων από όσα ταμεία τον εισπράττουν, με το πρόσχημα της ενίσχυσης των ελλειμματικών ταμείων.

Σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά (από τα 50 στα 55 έτη). Να θέσει όριο ηλικίας (πιθανότατα τα 55 έτη) για τις μητέρες με τρία παιδιά που σήμερα συνταξιοδοτούνται με μόνη προϋπόθεση τα 20 χρόνια εργασίας. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, σχεδιάζει την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Μέσο για αυτό θα είναι η αύξηση του ποσοστού (από το 4,5% στο 8%) που θα αφαιρείται από τη σύνταξη για κάθε έτος που θα συνταξιοδοτείται νωρίτερα κάποιος. Ετσι, αν συνταξιοδοτηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα θα πάρει σύνταξη μειωμένη κατά 40%. Επιπλέον, εξετάζεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας για όσους έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια εργασίας από τα 58 στα 60 χρόνια.

Ανησυχία για το ΤΕΑΠΕΠ

Στο μεταξύ, τα σχέδια της κυβέρνησης περί ενοποιήσεων και ομαδοποιήσεων στοχεύουν και στα επικουρικά άλλων κλάδων. Την ανησυχία τους εξέφρασαν χτες με συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στην εμπορία πετρελαιοειδών και υγραερίων, για την τύχη του επικουρικού τους ταμείου του ΤΕΑΠΕΠ. Το εν λόγω ταμείο, όπως υποστήριξαν οι συνδικαλιστές, είναι σε καλή οικονομική θέση, η περιουσία του φτάνει περίπου τα 19,5 εκατομμύρια ευρώ και στηρίζεται αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων (5%) και σε αντίστοιχη εισφορά από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τον Σιούφα στον Γιαννίτση και από εκεί στον Ρέππα (2014-12-11 00:00:00.0)
Νέα βάρη στους ασφαλισμένους το 2010 (2010-01-01 00:00:00.0)
Το παράδειγμα των τραπεζοϋπαλλήλων (2007-10-03 00:00:00.0)
«Συνομολόγησαν» να στέλνουν τους εργάτες κατευθείαν στον τάφο! (2002-03-22 00:00:00.0)
Εξήντα εφτά και βλέπουμε για σύνταξη (2002-03-13 00:00:00.0)
Εκστρατεία κυβέρνησης - ΓΣΕΕ για από κοινού εξαπάτηση των εργαζομένων (2002-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ