Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Κέρδη βαμμένα με το αίμα εργατών

Ενας νεκρός το Σάββατο στο Θριάσιο και δυο σακατεμένοι στη Ζώνη και στα Γιάννενα είναι ο απολογισμός των τελευταίων ημερών

Το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 37χρονος μετανάστης εργάτης
Το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 37χρονος μετανάστης εργάτης
Λιωμένος κάτω από ένα μεταλλικό δοκάρι πολλών τόνων. Ο 37χρονος μεταλλεργάτης Γκέτσι Καστριότ από την Αλβανία πλήρωσε το περασμένο Σάββατο την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών «ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ» στη Μαγούλα Αττικής. Ηταν ο 7ος νεκρός εργάτης τις 40 πρώτες ημέρες του χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία και έρχεται να προστεθεί στους ήδη 113 του 2007.

Παρά τις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες το περασμένο Σάββατο, ο 37χρονος στάλθηκε στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου για να φορτώσει νταλίκα με μεταλλικά δοκάρια. Την ώρα που ο γερανός φόρτωνε, μία μεταλλική πλάκα έφυγε πάνω από το όχημα και καταπλάκωσε τον μεταλλεργάτη, ο οποίος ξεψύχησε πριν προλάβει να φτάσει στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Η εργοδοσία φρόντισε να διώξει αμέσως τους εργαζόμενους. Το γεγονός όμως έγινε γνωστό στους συνδικαλιστές του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» που βρέθηκαν στον τόπο το δυστυχήματος και κήρυξαν την ίδια μέρα στάση εργασίας για τη Δευτέρα, με βασικό αίτημα να παρθούν μέτρα ασφαλείας.

Οι μεταλλεργάτες της επιχείρησης συμμετείχαν καθολικά στην κινητοποίηση. Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο εργοστάσιο αγανακτισμένοι για το χαμό του συναδέλφου τους. Η οργή για την εργοδοτική ασυδοσία ξεχείλιζε. Είναι ενδεικτικά τα όσα κατήγγειλαν στο «Ρ», για τα καθημερινά 10ωρα, το καθεστώς εργασίας σχεδόν κάθε Σάββατο, τους ανασφάλιστους εργάτες. Ενώ είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσαν στο ερώτημα αν υπάρχουν ειδικότητες: «Εδώ όλοι τα κάνουμε όλα!». Η τρομοκρατία όμως - όπως είπαν - «κλείνει τα στόματα» για να μη χαθεί το μεροκάματο, που κι αυτό δε δίνεται σταθερά, δημιουργώντας όπως τόνισαν «φτώχεια και μιζέρια!».

Στη χτεσινή συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αντώνης Χοροζάνης και ο Δημήτρης Τσιουμπρής, γραμματέας της Ομοσπονδίας Μετάλλου, οι οποίοι κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης της ζωής τους.

Σακατεμένος στη Ζώνη

Εναν ακόμα σακατεμένο εργάτη «μετράει» από χτες και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, θύμα και αυτός της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και της άγριας εκμετάλλευσης. Πρόκειται για τον 27χρονο μεταλλεργάτη Χρήστο Θεοδώρου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Ο Χρ. Θεοδώρου, μέλος του συνεργείου «ΕΡΜΗΣ», κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στο μηχανοστάσιο του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ», προσπάθησε να εξαρμόσει έναν άξονα (τουρμποτζάζ) από τη μηχανή του πλοίου. Προκειμένου να γίνει «γρήγορα» η δουλειά, δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει σωστά και με ασφάλεια η εξάρμοση του μεγάλου εξαρτήματος. Το αποτέλεσμα ήταν ο άξονας να ξεφύγει από το παλάγκο. Επεσε πάνω στον 27χρονο, με αποτέλεσμα αυτός να μεταφερθεί στο νοσοκομείο άσχημα χτυπημένος σε όλο το σώμα του και με σπασμένη λεκάνη.

«Ατύχημα» και στα Γιάννενα

Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις 8 Φλεβάρη στα Γιάννενα, όταν εργαζόμενος στο σούπερ-μάρκετ «Μετρό» καταπλακώθηκε από κιβώτια ποτών και τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι το δεύτερο περιστατικό που συμβαίνει σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα σε επιχειρήσεις του νομού (παρόμοιο συμβάν συνέβη στα «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» όπου εργαζόμενος βοηθός χειριστής κλαρκ βρέθηκε εν ώρα εργασίας στο έδαφος με αιμορραγία στο κεφάλι). Σε σχετική ανακοίνωση, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στους χώρους εργασίας και καλεί σε πάλη με τα ταξικά σωματεία για την επιβολή μέτρων ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ