Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Οι εισαγγελείς δεν πτοούν τους μαθητές

Εχουν αρχίσει να χάνουν τον έλεγχο τα όργανα της τάξης και οι εισαγγελείς, που με υπερβάλλοντα ζήλο έχουν θέσει τον εαυτό τους στις υπηρεσίες των κυβερνητικών εντολών για ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας στα σχολεία. Στην Κοζάνη στην τέταρτη κατά σειρά σύλληψη μαθητών, που βρισκόταν εντός των υπό κατάληψη σχολείων, προχώρησαν χτες το πρωί οι άνδρες της Αστυνομίας, επιδεικνύοντας, με την άδεια του εισαγγελέα, πρωτοφανή βία και αυταρχισμό ενάντια στους μαθητές, που συνεχίζουν τον αγώνα περιφρουρώντας τα δικαιώματά τους στη μόρφωση.

Τρεις αστυνομικοί, παρουσία του διοικητή της Αστυνομίας και της εισαγγελέα, εισέβαλαν στο 2ο Ενιαίο Λύκειο και συνέλαβαν 7 μαθητές, ανάμεσά τους και έναν μαθητή του 2ου ΤΕΕ που στεγάζεται στο διπλανό κτίριο. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι μαθητές, οι αστυνομικοί τούς έσπρωχναν και σε κάποιες περιπτώσεις χειροδικούσαν εναντίον τους, τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τους στο Αστυνομικό Τμήμα.

Αμέσως, περισσότεροι από 1.000 μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων, που έγιναν θεατές των νέων παιδαγωγικών ηθών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, πραγματοποίησαν πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα απαιτώντας την απελευθέρωση των 7 συλληφθέντων μαθητών. Λίγο αργότερα και κάτω από την πίεση των διαδηλωτών αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο αγώνας όμως των μαθητών, όπως σημειώνει η Α. Γκούμα, μία εκ των συλληφθέντων, δεν κάμπτεται. «Σήμερα θα συνεχίσουμε με νέα κατάληψη και πορεία».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ δηλώνει «τη συμπαράστασή του στους μαθητές που παλεύουν για ενιαία, 12χρονη, δημόσια και δωρεάν παιδεία». Επίσης καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς «να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους και να ενταχθούν στο Μέτωπο Παιδείας για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο». Επίσης το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης καταγγέλλει τις συλλήψεις και καλεί στην άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στη Θεσσαλονίκη, κρατώντας το ένταλμα του εισαγγελέα στα χέρια, οι αστυνομικοί επιχείρησαν χτες να σπάσουν την κατάληψη που πραγματοποιούν εδώ και μέρες οι μαθητές του 2ου Ενιαίου Λυκείου Συκεών. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι μαθητές, από το πρωί χτες, ασφαλίτες και αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από τους χώρους του σχολείου και με απειλές προσπαθούσαν να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το σχολείο ή να σταματήσουν την κατάληψη. Οταν αυτές δεν απέδωσαν καρπούς οι αστυνομικοί εμφάνισαν το ένταλμα του εισαγγελέα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ανοίξουν μεν τις πόρτες αλλά σύσσωμοι να εγκαταλείψουν το κτίριο πραγματοποιώντας αποχή, με την υπόσχεση πως θα επανέλθουν με νέες κινητοποιήσεις σήμερα.

Στο μεταξύ, σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο Ενιαίο Θεσσαλονίκης, το 3ο ΕΛ Καλαμαριάς, τα 5 ΤΕΕ του «Ευκλείδη» καθώς επίσης και τα 2 νυχτερινά που στεγάζονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα. Οπως δηλώνει η μαθήτρια Ειρήνη Νικολαΐδου, « η κατάληψη στον "Ευκλείδη" θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη, οπότε και θα παραδώσουν το σχολείο στους διευθυντές, ενώ έως τότε θα πραγματοποιούν συνεχείς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής».

Στη Δράμα σε κατάληψη εξακολουθούν να βρίσκονται το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΕΛ και τα 2ο και 3ο ΤΕΕ της πόλης, το ΕΛ, το Γυμνάσιο και το ΤΕΕ του Δοξάτου. Ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται όλα σχεδόν τα Λύκεια της Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ