Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑΤΡΩΝ
Πιέζει για την εφαρμογή της διευθέτησης

Με επιστολή προς την ΟΕΝΓΕ, ο γγ του υπουργείου Υγείας ζητάει την επίσπευση της υπογραφής Σύμβασης, που θα ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο την εργασία στα νοσοκομεία

«Οχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας (6.12.2007)
«Οχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας (6.12.2007)
Ανάγλυφος είναι ο πυρήνας της διευθέτησης του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στη νέα επιστολή του γενικού γραμματέα (γγ) του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου - Στράτη προς την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Πατώντας στην επί 1,5 χρόνο συμβιβαστική υποταγή της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ στον «κοινωνικό διάλογο», ο γγ την καλεί να υπογράψουν «τη συλλογική σύμβαση, το ταχύτερο δυνατό, ώστε να είμαστε και σύννομοι με το Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο».

Η επιστολή (21.2.2008) έρχεται ως συνέχεια της τελευταίας συνάντησης (14.2.2008), στην οποία συμφωνήθηκε να δοθούν διευκρινίσεις για τα συμφωνηθέντα μέχρι τώρα. Εν πρώτοις, ο γγ απορρίπτει το αίτημα - έστω στα λόγια - της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ για «νέο μισθολόγιο 1.600 ευρώ καθαρών για τον ειδικευόμενο για 35 ώρες εργασίας αντί των 40 ωρών σήμερα».

Για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις του υπουργείου, σημειώνουμε τα εξής:

  • Σήμερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται 8 ώρες Χ 5 μέρες = 40 ώρες τη βδομάδα. Από εκεί και πέρα υποβάλλονται σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, που με τις εφημερίες ξεπερνούν ακόμα και τις 70 ώρες τη βδομάδα. Για τις 40 ώρες πληρώνονται με ειδικό μισθολόγιο - που είναι καθηλωμένο εδώ και δέκα χρόνια - και για την πέραν των 40 ωρών εργασία αμείβονται με το ωρομίσθιο του τύπου της εφημερίας.
  • Με τα Προεδρικά Διατάγματα 88/1999 και 76/2005 ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο κοινοτική Οδηγία που προβλέπει εβδομαδιαίως εργασία 48 ωρών για τους ειδικευμένους γιατρούς - σε τετράμηνη βάση - και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους - σε ετήσια βάση - επιβάλλοντας, έτσι, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Διευθέτηση και μείωση αποδοχών

Ο γγ προτείνει «ένα άλλο μισθολόγιο» - όπως το ονομάζει - που θα εξασφαλίζει - όπως υποστηρίζει - αύξηση 20-25% στο βασικό μισθό. Το νέο μισθολόγιο θα στηρίζεται στις εξής ρυθμίσεις:

Εφαρμογή εφτάωρου πρωινού ωραρίου - με ρεπό μετά από εφημερία 24ωρης αργίας - και 4 ή 6 εφημερίες το μήνα, εφόσον χρειάζονται. (Δηλαδή ο ειδικευμένος θα κάνει 1 εφημερία και ο ειδικευόμενος 1,5 εφημερία τη βδομάδα). Ανεξάρτητα από το αν γίνονται ή όχι η μία ή 1,5 εφημερίες, οι γιατροί θα έχουν τακτικές αποδοχές - θα ενσωματωθούν, δηλαδή, σ' αυτές - τα ποσά που αντιστοιχούν στη 1 ή 1,5 εφημερία.

Δηλαδή, με το νέο σύστημα για τους ειδικευμένους γιατρούς θα έχουμε: 7 ώρες Χ 5 μέρες = 35 ώρες + 17 ώρες εφημερία = 52 ώρες τη βδομάδα. Δηλαδή ως υπερωρία θα πληρώνονται μόνο οι 4 ώρες (52 - 48), ενώ τώρα πληρώνονται οι 12 ώρες (52 - 40).

Ο γγ επιχειρεί να αποκρούσει την παρατήρηση ότι «επιδοματοποιεί το εφημεριακό έργο» με την ένταξη μέρους των εφημεριών στο βασικό μισθό. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ανάλογη γραπτή πρόταση διατύπωσε (11.7.2007) και η ΟΕΝΓΕ, η οποία - για την ιστορία διατυπώθηκε από την «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» (στηρίζεται από το ΣΥΝ) και έγινε ασμένως δεκτή από τη ΔΗΚΝΙ - στηρίζεται από τη ΝΔ - και την ΠΑΣΚ - στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, ο γγ υποστηρίζει ότι η πρότασή του δεν ελαστικοποιεί το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις, όταν η δέσμη των προτάσεων για εργασία και τις αντίστοιχες αμοιβές συνιστούν τακτικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με τις αντίστοιχες τακτικές αποδοχές. Πρόκειται, δηλαδή, για μια λύση που αποτελεί προσαρμογή στο κοινοτικό Δίκαιο. Διασφάλιση της μη ελαστικοποίησης θα σήμαινε την εφαρμογή σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με υπερωριακή αμοιβή για τις υπόλοιπες ώρες. Δηλαδή, βασικό μισθό για τις 35 ώρες εργασίας (5Χ7) και υπερωρίες τις εφημερίες των 17 ωρών.

Προσλήψεις... στα χαρτιά

Ακόμα, ο γγ υποστηρίζει ότι θα προσληφθούν 4.500 γιατροί, πέραν των όσων υπηρετούν μέχρι το 2009, όταν όχι μόνο δεν έχει εγγραφεί το απαραίτητο κονδύλι στον προϋπολογισμό, αλλά ακόμα και αυτή η κοινή υπουργική απόφαση για τις εφημερίες του 2008 προβλέπει 332,053 ευρώ έναντι 337, που είχαν εγγραφεί αρχικά στον προϋπολογισμό.

Τέλος, επαναλαμβάνει την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος για τους γιατρούς και αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των ΠΔ 88/1999 και 76/2005.

Νέο συμβιβαστικό «ναι»

Το περιεχόμενο της επιστολής του γγ ήταν και το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) της ΟΕΝΓΕ. Η ΔΗΚΝΙ πρότεινε - και η ΠΑΣΚ υπερψήφισε - τη συνέχεια του «διαλόγου» και αφού εξεταστούν ορισμένα οικονομικά δεδομένα να συγκληθεί την επόμενη Δευτέρα το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ. Η ΑΕΓ και η ΑΡΣΙ επανέλαβαν το πλαίσιο της απόφασης της ΟΕΝΓΕ της 19.11.2007, η οποία δε ζητά την κατάργηση των δύο ΠΔ.

Κάτω και από αυτές τις εξελίξεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από την πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», που επανέλαβε χτες στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ και τάσσεται καθαρά κατά της διευθέτησης και της ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας με την ταυτόχρονη κατάργηση των ΠΔ 88/1999 και 76/2005. Επίσης προτάσσει για διεκδίκηση την καθιέρωση εξάωρου, πενθήμερου, 30ωρου, με μια εφημερία τη βδομάδα, μαζικές προσλήψεις γιατρών, με βασικό μισθό 1.700 ευρώ για το νεοπροσλαμβανόμενο γιατρό και ουσιαστικές αυξήσεις για όσους υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ