Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
«Χαράτσια» για αγρότες και καταναλωτές

Τι προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων που παρουσίασε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Νέα «χαράτσια» στο λαό, τόσο για την ύδρευση, όσο και - κυρίως - για την άρδευση, προβλέπει το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Κι όλα αυτά με πρόσχημα την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «λυδία λίθο» για το πρόβλημα ουσιαστικά αποτελεί η μείωση της ζήτησης μέσω της διαχείρισης. «Αυτό στην Ελλάδα - επισημαίνει η μελέτη - έχει εφαρμοστεί βασικά από την ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση της Αθήνας μέσω της αύξησης των τιμολογίων και μόνο σε περιόδους λειψυδρίας». Τέτοιες διαδικασίες, προτείνει η μελέτη, «απαιτείται να εφαρμοστούν σ' όλες τις χρήσεις, με προτεραιότητα στην άρδευση», και μάλιστα «σε μόνιμη βάση κι όχι περιστασιακά»!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι δεν αναμένονται προς το παρόν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι τα αποθέματα νερού είναι περιορισμένα και έχουν γίνει συσκέψεις για αναγκαία μέτρα (προφανώς αυξήσεις στα τιμολόγια) αν χρειαστεί...

Χειρότερα είναι τα πράγματα για τους αγρότες, καθώς τα μέτρα που προβλέπονται στο όνομα της λειψυδρίας οδηγούν, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ, στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Επιτακτικό όρο - λέει η μελέτη - αποτελεί η κοστολόγηση και στη συνέχεια τιμολόγηση του νερού άρδευσης, όπως προβλέπει η Οδηγία 2000/60ΕΚ». Θυμίζουμε ότι η οδηγία αυτή προβλέπει υδρόμετρα στα χωράφια!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ερωτώμενος για το ζήτημα αυτό απάντησε πως «αυτό είναι ένα πρακτικό θέμα, θα το δούμε και θα αποφασίσουμε». Επίσης, προβλέπεται η αλλαγή των καλλιεργειών με... λιγότερο υδροβόρες, εξοικονόμηση νερού με άλλες μεθόδους ποτίσματος (στάγδην), αλλά και συντήρηση επιδιόρθωση αρδευτικών δικτύων που θα πληρώσουν βέβαια οι αγρότες. Ολα αυτά τα διαχειριστικά σχέδια προβλέπεται ότι θα εφαρμοστούν ως το τέλος του 2009.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πιο πλεονασματικό υδατικό διαμέρισμα της χώρας είναι αυτό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ενώ το πιο ελλειμματικό είναι αυτό της Θεσσαλίας. Η μελέτη προτείνει την επιφανειακή ανάπτυξη των υδάτινων πόρων για την κάλυψη υδατικών και ενεργειακών αναγκών. Στη βάση αυτή θα προωθηθούν 20 μεγάλα έργα, μεταξύ αυτών και του Αχελώου, που σύμφωνα με τον υπουργό θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Τέλος, προβλέπεται η εκπόνηση σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία κυρίως της Αττικής, μεγάλων πόλεων και της Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ