Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ
Μαζί στον ταξικό αγώνα Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης στους οικονομικούς μετανάστες και τις μετανάστριες απευθύνει το ΚΚΕ

Μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης στους οικονομικούς μετανάστες και τις μετανάστριες απευθύνει το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας. Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, καλεί Ελληνες και ξένους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μαζί τα δικαιώματά τους, να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές. Παράλληλα, τονίζει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διεκδικηθούν αποφασιστικά μια σειρά από αιτήματα για τη ζωή των μεταναστών στη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι έννοιες σύμφυτες με τον καπιταλισμό και την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Πολιτικοί φορείς αυτών των αντιδραστικών αντιλήψεων δεν είναι μόνο τα ρατσιστικά ακροδεξιά κόμματα. Είναι η ίδια η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί τους που αντιμετωπίζουν τους ξένους εργάτες ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Τους στερούν βασικά εργασιακά, κοινωνικά, προνοιακά, δημοκρατικά δικαιώματα. Οργανώνουν επιχειρήσεις - "σκούπα" και δημιουργούν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ταξική ενότητα

Το ΚΚΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - «απευθύνει μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης στους οικονομικούς μετανάστες και τις μετανάστριες. Διαβεβαιώνει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα να συμβάλει πιο αποφασιστικά στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν. Για να δυναμώσει η ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλες τις εργάτριες και τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, και τους καλεί να διεκδικήσουν μαζί τα δικαιώματά τους και να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Μαζί με το ταξικό κίνημα, με συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μηχανισμοί της χειραγώγησης, της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας».

Πιο αποφασιστικά στις διεκδικήσεις

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διεκδικηθούν αποφασιστικά:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Επανένωση των οικογενειών.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
  • Κατάργηση των αντιδραστικών εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών στα νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας. Στελέχωση όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών με διερμηνείς. Ειδικά μέτρα στήριξης των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, που να εξασφαλίζει με δωρεάν μέτρα στήριξης την ανεμπόδιστη φοίτηση των παιδιών των μεταναστών. Ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας και την ιστορία της πρώτης πατρίδας τους.
  • Πολύγλωσσα δημόσια κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν στη δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
  • Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, καταπολέμηση - κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας. Δικαίωμα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, στα 50 και στα 55 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Αποζημίωση των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάστασή τους, στήριξη των οικογενειών τους.
  • Σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάργηση του φακελώματος, των "τρομονόμων", των αντιδραστικών μέτρων και διώξεων σε βάρος των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων.
  • Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη)».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ