Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να κερδηθεί η νεολαία στον αγώνα με προοπτική

Πλήθος φοιτητών συμμετείχε στη χτεσινή εκδήλωση, στη Νομική Σχολή, για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Τα ταμπλό για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ «αγκαλιάζουν» το αίθριο της Νομικής Σχολής Αθήνας. Εικόνες, συνθήματα, φωτογραφίες, ιστορικές περιηγήσεις στους αγώνες του λαού μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ, καθώς «δεν υπάρχει δικαίωμα του λαού που να μη βρήκε στο πρόσωπο και τη δράση του ΚΚΕ τον πιο αποφασιστικό υπερασπιστή». Ο «Ριζοσπάστης», το πολιτικό βιβλίο, η προτροπή «να μαθαίνουμε». Το πανό καλωσορίζει στέλνοντας μήνυμα: «Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Συνθήματα και κόκκινες σημαίες οδηγούν στην αίθουσα «Οικονομίδου», στη χτεσινή εκδήλωση για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση ΝΟΠΕ της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Φοιτητές και φοιτήτριες παρακολουθούν με προσοχή την ομιλία, η οποία πυροδότησε ερωτήσεις και απόψεις, μια πλούσια συζήτηση για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Ο Ν. Σοφιανός παρουσίασε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, εξήγησε ότι οι αλλαγές προς όφελος του λαού απαιτούν ρήξη και σύγκρουση και τόνισε ότι «υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα μας που μπορούν να συγκροτήσουν μια συμμαχία που σήμερα θα παλέψει, θα οργανώσει, θα δυσκολέψει το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών και ταυτόχρονα θα διαμορφώσει συνθήκες για να πάρει η ίδια την εξουσία».

«Οι δεσμοί του ΚΚΕ με τη νεολαία δε χρειάζονται επικοινωνιακά τρικ και προπαγανδιστικά κόλπα για να διαμορφωθούν», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός, καθώς «διαμορφώθηκαν μέσα σε σκληρούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια για να μπορεί να έχει σήμερα το ΚΚΕ μια μαζική, μαχητική οργάνωση νεολαίας, τη μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση νεολαίας». «Το ΠΑΣΟΚ - πρόσθεσε - διαλύει τη νεολαία του, η ΟΝΝΕΔ φυτοζωεί γιατί έχουν περιοριστεί και οι ρουσφετολογικές και πελατειακές σχέσεις, ο ΣΥΝ έχει μεν νέο πρόεδρο, αλλά δεν έχει νεολαία. Και πώς να τη φτιάξει; Η νεολαία δε φτιάχνεται με γκάλοπ. Η νεολαία θέλει συμπόρευση, συστράτευση σε ιδανικά, σε αξίες, σε αρχές, σε οράματα. Και τέτοια έχει το ΚΚΕ, με καθημερινή αγωνιστική δράση».

Σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές, σημείωσε ότι ιδιαίτερα φέτος «διαμορφώνονται καλύτεροι όροι και προϋποθέσεις πλατύτερα τμήματα νέων και φοιτητών να βγάλουν συμπεράσματα από τη δράση, την παρουσία τους, τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί και στο πανεπιστήμιο». «Στη δική μας προσοχή βρίσκεται η κυριαρχία της ΔΑΠ, η ανάγκη να ηττηθεί η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια, η λογική και τα ιδεολογήματα που σερβίρει», εξήγησε ο Ν. Σοφιανός. «Μια τέτοια επίθεση πρέπει να γίνει σήμερα, πολιτική, ιδεολογική, μαζική», τόνισε και υπογράμμισε πως αυτή «μπορεί να την εγγυηθεί η παράταξη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, γιατί αυτή με όρους όχι μόνο του Α ή του Β αγώνα, αλλά με όρους ιδεολογίας, πολιτικής και πάλης μπορεί να σταθεί απέναντι στις νεοσυντηρητικές, αντιδραστικές λογικές, να οδηγήσει σε ήττα την κυριαρχία της ΝΔ στα πανεπιστήμια. Και σε αυτήν της την προσπάθεια μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, ειδικά παιδιά που κατά καιρούς ακολουθούν την ΠΑΣΠ και βλέπουν ότι οι ελπίδες διαψεύδονται».

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι «το μέτωπό μας απέναντι στις άλλες δυνάμεις, με τις οποίες ερχόμαστε σε πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, γίνεται από αυτόν τον άξονα: Από το πώς θα κερδηθεί η φοιτητική νεολαία, που αύριο θα βρίσκεται στην παραγωγή, σε έναν αγώνα, ο οποίος θα βλέπει στην προοπτική, στον ορίζοντα την απελευθέρωση του ανθρώπου από τη δουλεία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» και «η ΚΝΕ έχει όλες τις δυνατότητες σήμερα, όλες εκείνες τις έμπειρες δυνάμεις, να μπορέσει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις των καιρών μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταδικαστεί ο αντικομμουνισμός και να απομονωθούν οι φασίστες καλεί η ΠΚΣ (2019-10-30 00:00:00.0)
Οι νέοι της ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται! (2009-09-18 00:00:00.0)
Απόπειρες τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος (2008-11-26 00:00:00.0)
Στη μάχη αλλαγής των συσχετισμών (2008-04-03 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ σε ρόλο υπεράσπισης της εξαγοράς συνειδήσεων (2005-11-29 00:00:00.0)
Η νεολαία καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική (1998-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ