Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ταξικοί φραγμοί ανάμεσα και στους επιτυχόντες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

«Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να τους χρεώνει το φιάσκο της αντιλαϊκής της "μεταρρύθμισης"». Αυτό τονίζεται ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ αποδείχνουν ότι οι ταξικοί αποκλεισμοί, που επιβάλλουν οι κυβερνητικοί νόμοι, συνεχίζονται και μέσα στις τάξεις των επιτυχόντων. Δημιουργούνται δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η ταύτιση του συστήματος επιλογής για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ με τη διαδικασία αποφοίτησης από το Λύκειο οδηγεί σε εκφυλισμένες καταστάσεις, όπου η εισαγωγή σε σχολές και τμήματα πρώτης προτίμησης μπαίνει στη λοταρία του χιλιοστού των μορίων.

Η επιτυχία σε αυτό το σύστημα του ξέφρενου ανταγωνισμού κρίνεται καθοριστικά από τη δυνατότητα του οικογενειακού πορτοφολιού να εξασφαλίσει το "κατάλληλο" φροντιστήριο. Ετσι η πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων σε σχολές με μεγάλη ζήτηση γίνεται πλέον ακατόρθωτη.

Η περισσή λογοκοπία και προπαγάνδα για τη "διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" κατέρρευσε παταγωδώς, αφού όλα εκείνα τα τμήματα που δημιουργήθηκαν χωρίς τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιστημονικού αντικειμένου και προοπτικής των αποφοίτων τους, έμειναν στα αζήτητα.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να τους χρεώνει το φιάσκο της αντιλαϊκής της "μεταρρύθμισης". Με το κοινό τους και συντονισμένο μέτωπο θα συνεχίσουν την πάλη για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, θα επιβάλουν ένα Ενιαίο για όλους, δωδεκάχρονο βασικό σχολείο, απεξαρτημένο από τη διαδικασία επιλογής για τα πανεπιστήμια και ένα σύστημα εισαγωγής που θα ακολουθεί, σταθμίζοντας τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και την ικανότητα του καθένα να υπηρετήσει την επιστήμη που επέλεξε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ