Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αθάνατα λαϊκά τραγούδια

Το μουσικό «Νυν και Αεί»
Το μουσικό «Νυν και Αεί»
Με την εκφραστική «φωνή» του μπουζουκιού, αλλά και τους ήχους του βιολιού και του ακορντεόν, άνοιξε χτες η αυλαία στο Λαϊκό Στέκι. Οι «Νυν και αεί», ένα νέο μουσικό σχήμα στο χώρο της έντεχνης λαϊκής μουσικής, που ξεκίνησε τις εμφανίσεις του πέρσι, παρουσίασαν κομμάτια από τη δουλιά τους, αλλά και τραγούδια παλιά και αγαπημένα. Τραγούδια των: Μ. Λοΐζου, Μ. Χιώτη, Δ. Μούτση κ.ά. Οι: Β. Πρωτόπαπας, Μ. Εγγλέζου, Μ. Νίττη, Στ. Κασμάς, Αν. Πρέκας, Φ. Δημόπουλος, Μ. Βούκουνας, Ν. Τσιατσούλης και Γ. Χούλης μας σεργιάνισαν στα μονοπάτια της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.

Ακολούθησαν τα «7 πέπλα», αποκαλύπτοντας ήχους που άγγιξαν την ψυχή μας. Οι: Σ. Μαρκούτης, Γ. Τσακαράκας, Κ. Μίτσιος, Ελ. Φίλιππα μας ταξίδεψαν στα μονοπάτια της έντεχνης λαϊκής σκηνής, παρουσιάζοντας τραγούδια από την πρώτη δισκογραφική τους δουλιά με τίτλο «Συνάντηση», αλλά και μία ενότητα με λαϊκά τραγούδια έντεχνων συνθετών. «Το μερτικό μου από τη χαρά», «Πληγωμένο αηδονάκι» του Μ. Λοΐζου, αλλά και τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκαν δύο αγαπημένοι και αξιόλογοι ερμηνευτές, ο Κώστας Μάντζιος και η Λένα Αλκαίου. Δύο καλλιτέχνες που ενώνουν φωνές και ευαισθησίες, παρουσιάζοντας, με την 5μελή ορχήστρα τους, ένα πρόγραμμα με ξεχωριστές στιγμές της προσωπικής τους διαδρομής, αλλά και με αθάνατα λαϊκά τραγούδια.

Το μελωδικό «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με τραγούδια των: Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μούτση... για να ακολουθήσουν τραγούδια του Γιώργου Σταυριανού, αλλά και άλλων συνθετών που σημαδεύτηκαν από τη φωνή του Κ. Μάντζιου. Μας διηγήθηκε πως «Στην πολιορκία πέφτει πάντα η Τροία», «ζωγράφισε» το πορτρέτο της «Ελένης», μας ταξίδεψε στο «Μαύρο αστέρι» και μοιραστήκαμε μαζί του «Ωρες χρωματιστές»... Γιατί «Αν ήταν εύκολη η ζωή θα κράταγε αιώνες».

Η εκφραστική φωνή της Λένας Αλκαίου ξεδίπλωσε εικόνες της ζωής και της ψυχής, μίλησε για την «Κόρη της κυρα - Λένης», μας προσκάλεσε στα «Ιχνη» του ζεϊμπέκικου και δε δίστασε να προτείνει τις δικές της «Συνταγές για λάθη». Πιο λαϊκό το δεύτερο μέρος της συναυλίας τους, μας ταξίδεψε στα αξέχαστα λαϊκά τραγούδια της περιόδου '50-'70. Τραγούδια των: Γιώργου Ζαμπέτα, Ακη Πάνου, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Μίμη Πλέσσα κ.ά.

Στη συνέχεια, τη μελωδική σκυτάλη πήρε ο Στέλιος Βαμβακάρης. Στη μουσική του συντροφιά οι: Εβελίνα Αγγέλου (τραγούδι), Πασχάλης Τόνιος (τραγούδι) και έξι ακόμη μουσικοί. Το «σεντούκι» του ρεμπέτικου άνοιξε και οι ήχοι του μπουζουκιού κυριάρχησαν για δύο ώρες στη σκηνή. «Αντιλαλούν οι φυλακές», «Τι πάθος ατελείωτο», «Να 'σουν η Φραγκοσυριανή» και πολλά ακόμα τραγούδια των: Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Κώστα Καπλάνη, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μπαγιαντέρα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ