Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να βάλουμε φρένο στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού

Στρατός ταχείας επέμβασης, από μισθοφόρους χωρίς αναστολές και διλήμματα, είναι ο σύγχρονος στρατός που η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί προκειμένου να τον προσαρμόσει στις απαιτήσεις του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ... Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ομιλητές στη χτεσινή συζήτηση με θέμα «Ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων», που έγινε στο αφιερωμένο στους στρατευμένους περίπτερο του Φεστιβάλ.

Ο πρώτος ομιλητής Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, υπογράμμισε ότι οι γενικότερες εξελίξεις που συντελούνται στον κόσμο, αλλά και μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν στόχο την επιβολή της κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κινούνται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες για να πετύχουν τις επιδιώξεις τους και αναφέρθηκε στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο αυτοαναγορεύει τη συμμαχία σε παγκόσμιο χωροφύλακα, αλλά και στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη ΝΑ Ευρώπη, «η οποία νομιμοποιεί και επιχειρεί την αλλαγή των συνόρων, την ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά κυρίαρχων χωρών, τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων στα χέρια του παγκόσμιου κεφαλαίου». Και εξήγησε ότι για την επιτυχία αυτού του σκοπού χρειάζονται μικρές, ευέλικτες και ταχυκίνητες μονάδες μισθοφόρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση απροκάλυπτα δηλώνει ότι η δημιουργία μισθοφορικού στρατού θα μειώσει την ανεργία»... είπε ο δεύτερος ομιλητής Δ. Ακτύπης, μέλος του ΚΣ της ΕΣΕΕ. Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Η αγωνία των νέων για το αύριο, η αμορφωσιά και η ανεργία, είναι τα "όπλα" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πείσει τους νέους να ενταχθούν σε μισθοφορικούς στρατούς, για να εκτελούν διαταγές να σκοτώνουν και να σκοτώνονται». Στόχος των κυβερνώντων είναι «να χτυπήσουν την αντιιμπεριαλιστική συνείδηση που έχει αναπτύξει η νεολαία μας τα τελευταία χρόνια».

Ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που ήταν και ο τελευταίος ομιλητής, έστειλε ένα μήνυμα αγώνα και αντίστασης μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις. «Το λαϊκό κίνημα έχει παλέψει και θα συνεχίσει να παλεύει για να βάλει φρένο στη δημιουργία μισθοφόρων στρατιωτών. Θα συνεχίσει να παλεύει για να πάρει ο Ελληνας κληρωτός στρατιώτης έναν αξιοπρεπή μισθό. Θα παλέψει ενάντια στα κρούσματα αυταρχισμού μέσα στο στρατό. Θα παλέψει για Ενοπλες Δυνάμεις, που τα παιδιά του ελληνικού λαού που θα τις απαρτίζουν θα προασπίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή».

Η συζήτηση έκλεισε με πολλές ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στρατευμένων νέων, που παρουσίασαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μονάδες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ