Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρίσιμο μόριο ο «μπάρμπας στην Κορώνη»
  • Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα οι βάσεις και σήμερα αποστέλλονται οι ονομαστικοί κατάλογοι με τους επιτυχόντες
  • Αποκαλύφθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες για σπουδές Εμπορίου στην Ηγουμενίτσα και Ανθοκομίας στην Κρήτη...

Σήμερα το πρωί άρχισαν να αποστέλλονται στα Λύκεια της χώρας οι ονομαστικοί κατάλογοι με τους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάζοντας οριστικά τέλος στην αγωνία των υποψηφίων. Η χτεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το νέο αντιεκπαιδευτικό σύστημα της μεταρρύθμισης μόνο αδιέξοδα δημιουργεί ενώ φάνηκε στην πράξη ο σκληρός ανταγωνισμός για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η εισαγωγή στην οποία έχει ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά.

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως στις σχολές μεγάλης ζήτησης κρίθηκε κυριολεκτικά στο μόριο, αφού υποψήφιοι με βαθμό απολυτηρίου 19 δεν εισάγονται στην Ιατρική, στην οποία η βάση κυμάνθηκε από 19,4 μέχρι 19,6 - ανάλογα με την πόλη. Αποδείχτηκε δηλαδή ότι οι πόρτες των σχολών μεγάλης ζήτησης με το νέο σύστημα είναι ανοιχτές μόνο για εκείνους που μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις του νέου συστήματος και κλειστές για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Η ταύτιση των εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου με τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έδειξε τα αδιέξοδά της, καθώς τα θέματα έπρεπε να προσαρμοστούν στο μέσο επίπεδο των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα και δεν κρίνεται η ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στην επιστήμη που επέλεξαν να σπουδάσουν. Μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, έδωσε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας δηλώνοντας ότι «το κάθε παιδί πρέπει να έχει συνείδηση ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε κάθε μορφή συστημάτων εισαγωγής είναι πάντα διαδικασία συναγωνιστική, είναι διαγωνισμός, άρα πάντα πρέπει να επιδιώκεις το καλύτερο και θα συγκρίνεσαι πάντα με κάποιον που επιδιώκει το καλύτερο».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από τους 69.381 τελειόφοιτους ημερήσιων ενιαίων Λυκείων που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο, εισάγονται οι 60.007 και το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 86,5%. Αναλυτικά, ανά κατεύθυνση, τα ποσοστά επιτυχίας έχουν ως εξής: Θεωρητική κατεύθυνση από τους 27.037 εισάγονται 22.969, Θετική κατεύθυνση από τους 24.412 οι 22.137 και Τεχνολογική κατεύθυνση από τους 17.932 οι 14.901. Ενδεικτικό της ταξικότητας του νέου συστήματος είναι ότι από τα εσπερινά Λύκεια, υπέβαλαν μηχανογραφικό μόλις 108 υποψήφιοι οι οποίοι πέτυχαν. Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους με το σύστημα των δεσμών, από τους 58.978 υποψηφίους των τεσσάρων δεσμών, πέτυχαν 12.347 στα ΑΕΙ και 10.959 στα ΤΕΙ. Από τους 8.096 αποφοίτους ΤΕΛ εισάγονται στα ΤΕΙ 1.321 και από τους 1.617 υποψηφίους των ΕΠΛ εισάγονται 238.

Στις Πανεπιστημιακές σχολές μεγάλης ζήτησης στην Αθήνα οι βάσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ιατρική η βάση έφτασε τα 196.54 μόρια, με βαθμό απολυτηρίου 19,6. Για την εισαγωγή στη Νομική Αθήνας οι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν 189.07 συνολικά μόρια και ο βαθμός απολυτηρίου του τελευταίου εισακτέου ήταν το 19. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής και στις σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για να εισαχθεί κάποιος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ έπρεπε να συγκεντρώσει 207.79 μόρια και 17,7 βαθμολογία απολυτηρίου. Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ η βάση έφτασε τα 184.99 μόρια (18,5 βαθμός απολυτηρίου).

Αντίθετα, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι βάσεις σε σχολές των ΤΕΙ τα αντικείμενα των οποίων περισσότερο θυμίζουν ειδικότητες ΙΕΚ. Ετσι, με 93.22 μόρια και βαθμό απολυτηρίου 8,3 μπορεί να εισαχθεί ένας υποψήφιος στο τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο Ηγουμενίτσας. Με 58.06 μόρια και βαθμό απολυτηρίου 6,6 εισάγεται κάποιος στο τμήμα Θερμοκηπιακής καλλιέργειας και Ανθοκομίας Κρήτης. Αποκαλύπτεται έτσι το πραγματικό νόημα της διεύρυνσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ανοιχτής πρόσβασης σε αυτή και δημιουργούνται πια και κατηγορίες επιτυχόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ