Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Λαϊκές διαμαρτυρίες για την ακρίβεια

Από την άγρια καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων

Associated Press

Από την άγρια καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων
ΚΑΪΡΟ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με σφοδρότητα στη Μαχάλα ελ Κόμπρα, στην περιοχή του βορείου Δέλτα του Νείλου, με τους πρώτους να διαμαρτύρονται για τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και την τεράστια αύξηση των τιμών του ψωμιού και πολλών άλλων βασικών ειδών διατροφής. Ραχοκοκαλιά των κινητοποιήσεων στην πόλη είναι οι περισσότεροι από 25.000 εργάτες των τοπικών υφαντουργείων που είχαν προαναγγείλει καθιστική διαμαρτυρία, την Κυριακή, αλλά αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κλομπ για να τους διαλύσουν.

Επισήμως, αναφέρεται ότι έχουν γίνει 150 συλλήψεις και έχουν τραυματιστεί 80 διαδηλωτές, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούσαν και για νεκρούς. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλα σημεία της χώρας, όπου αναφέρονται συνολικά 100 συλλήψεις. Τη λαϊκή οργή δε φαίνεται να κατευνάζουν τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα, με βάση τα οποία ο στρατός ανέλαβε να μοιράσει περισσότερο ψωμί στους πολίτες. Η κυβέρνηση, μόλις την περασμένη βδομάδα, αποπειράθηκε να απαλύνει κάπως τις συνέπειες των σκληρών «αναδιαρθρωτικών φιλελεύθερων μέτρων» που έχει λάβει, καταργώντας πλήρως τους δασμούς στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα μαγειρικά έλαια και το ρύζι, στοχεύοντας στην πτώση της τιμής.

Εντούτοις, με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει το 12,1% η κατάσταση για περισσότερο από το 40% του πληθυσμού, που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δε φαίνεται να βελτιώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ