Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οξύνεται η αντιπαράθεση «κυβέρνησης» - Σαντρ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σφοδρές συγκρούσεις συγκλονίζουν, τα τελευταία 24ωρα, τη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης, καθώς ιρακινές και κατοχικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν, σταδιακά, για να «καθαρίσουν την περιοχή από τους παρανόμους». Οι συγκρούσεις, αρχικώς σποραδικές, κλιμακώθηκαν την Κυριακή το πρωί, μετά τη δημόσια απειλή του πρωθυπουργού Μάλικι να αποκλείσει από κάθε εκλογική διαδικασία όποια οργάνωση «δε διαλύσει πλήρως το ένοπλο σκέλος της». Αρχικά, η προειδοποίηση φάνηκε γενική, αλλά με τις υπόλοιπες δηλώσεις του αποσαφήνισε ότι αναφέρεται συγκεκριμένα στο «στρατό του Μεχντί».

Η οργάνωση του Σαντρ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μάλικι ότι στοχεύει, ουσιαστικά, στην αποδυνάμωσή της. Χθες, συνεργάτες του Σαντρ καθιστούσαν σαφές ότι αν ζητηθεί ο αφοπλισμός του «Στρατού του Μεχντί» από τους ανώτατους σιίτες θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, τότε θα γίνει.

Κατά τα άλλα, το αίμα ρέει άφθονο. Στις συγκρούσεις, την Κυριακή, σκοτώθηκαν 22 πολίτες και χθες άλλοι έξι από ρουκέτες. Αμερικανική επιδρομή σε γειτονική συνοικία του Σαντρ Σίτι, ως αντίποινα για την επίθεση με όλμους σε αμερικανική βάση και στην Πράσινη Ζώνη που στοίχισε τη ζωή σε έξι Αμερικανούς στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν 31, σκότωσε άλλους εννιά αμάχους, στην πλειοψηφία παιδιά, και τραυμάτισε 35. Χθες, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, στις συγκρούσεις στο Σαντρ Σίτι, ενώ η περιοχή παραμένει υπό στρατιωτική πολιορκία. Οι κατοχικοί βομβάρδισαν, το Σαββατοκύριακο, «επιλεκτικά» και τη Βασόρα, όπου συνολικά σκοτώθηκαν 11 πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ