Τρίτη 8 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΟΤΣΙ
Παρασκηνιακό αλισβερίσι σε φόντο έντονων αντιθέσεων

Συνάντηση Πούτιν - Μπους

Χωρίς απτά αποτελέσματα έληξε η συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο Σότσι (Μαύρη Θάλασσα), όπου παρά τις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, αυτές παραμένουν σε αρκετά ζητήματα.

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι εξακολουθεί να αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια για ανάπτυξη «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη και επανέλαβε την πρόταση για κοινή χρήση εγκαταστάσεων στο Αζερμπαϊτζάν. Από την πλευρά του, ο Τζ. Μπους επανέλαβε ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» δεν έχει ως στόχο τη Ρωσία και δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να αποδεχτεί ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει».

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον «για τη δημιουργία συστήματος που θα αντιμετωπίζει πιθανές πυραυλικές απειλές και στο οποίο η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα συμμετέχουν ως ίσοι εταίροι», ενώ στο κοινό ντοκουμέντο γίνεται λόγος για κοινή αντιμετώπιση των ζητημάτων της τρομοκρατίας, της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης αναφέρεται πως οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ και σε άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Την ίδια ώρα, ο Βλ. Πούτιν επαναδιατύπωσε την αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που τη χαρακτήρισε «απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας», ενώ αναφερόμενος στη «Συμφωνία για τα τακτικά όπλα στην Ευρώπη» έκανε λόγο για «αποικιακούς όρους», που δέχτηκε (επί Γιέλτσιν) η Ρωσία, σε αντίθεση με τις χώρες του ΝΑΤΟ, που αρνούνται να επικυρώσουν έστω κι αυτήν την αναθεωρημένη συνθήκη.

Στο μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» ισχυρίζεται πως κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 4 Απρίλη, ο Βλ. Πούτιν απείλησε με την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, σε περίπτωση που η Γεωργία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στηρίζοντας την τοποθέτησή του στο προηγούμενο του Κοσσόβου. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας και η Ρωσία θα προωθήσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας.

Αν και το δημοσίευμα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, σε συνδυασμό με την προσφορά του Κρεμλίνου προς το ΝΑΤΟ για μεταφορά ΝΑΤΟικών μη στρατιωτικών φορτίων στο Αφγανιστάν μέσω ρωσικού εδάφους, διαφαίνεται το σκληρό «παζάρι», στο οποίο η κάθε πλευρά (και η ρωσική) χρησιμοποιεί το δικό της «καρότο» και «μαστίγιο» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ