Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Θέμα χρόνου η συμφωνία παράδοσης

Ολα δείχνουν ότι ο κύκλος ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το 1996, ολοκληρώνεται σήμερα από τη ΝΔ με την παράδοση του Οργανισμού στην «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Στα... τελειώματα της παράδοσης του ΟΤΕ στο γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της «Ντόιτσε Τέλεκομ» βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και μέσα στη βδομάδα η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών Γ. Αλογοσκούφης και Κ. Χατζηδάκης με τον αντιπρόεδρο του γερμανικού ομίλου, Καρλ Γκέρχαρντ Εϊκ, όπου σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε «...έγινε επισκόπηση της προόδου των συζητήσεων για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της "Ντόιτσε Τέλεκομ" για τον ΟΤΕ». Δηλώσεις για το θέμα έγιναν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι... και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε μια ισόρροπη συμφωνία.

Ολα λοιπόν καταδεικνύουν ότι ολοκληρώνεται μια διαδικασία 12 χρόνων, στη διάρκεια της οποίας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ξεπουλούσαν κομμάτι κομμάτι τον ΟΤΕ, στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το έγκλημα, που θέλησε να πρωτοξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 και αργότερα του ΠΑΣΟΚ το 1995, τελικά τέθηκε σε εφαρμογή το 1996. Ο ΟΤΕ, αποτέλεσε την πρώτη ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, που έγινε από το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνεται σήμερα από τη ΝΔ, με την παράδοση και της διοίκησης στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», η οποία, σε πρώτη φάση, εισέρχεται στον Οργανισμό με ένα ποσοστό της τάξης του 23-25%.

Από αυτό, το 20% αφορά στην εξαγορά του πακέτου των μετοχών που έχει στα χέρια της η αραβικών συμφερόντων «Mig», ενώ ένα επιπλέον 3 ως 5% πρόκειται να εξαγοραστούν από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο κατέχει σήμερα το 28% των μετοχών. Οσο για την... «ισορροπημένη συμφωνία» στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή αφορά τον τρόπο διοίκησης του ΟΤΕ, αφού σε όλα τα υπόλοιπα θέματα (τίμημα κλπ) φαίνεται ότι έχουν καταλήξει. Για το, ήσσονος σημασίας αυτό θέμα, η κυβέρνηση επιδιώκει, για μια μικρή περίοδο 5 περίπου χρόνων, να υπάρξει συνδιοίκηση με τους Γερμανούς, κατά τα πρότυπα παράδοσης των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, η ελληνική πλευρά θα ορίζει πχ τον πρόεδρο του ΟΤΕ και η «Ντόιτσε Τέλεκομ» τον διευθύνοντα σύμβουλο, σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζεται, να διασφαλιστούν θέματα τα οποία έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Θεωρείται όμως βέβαιο, ότι και κατά την περίοδο της συνδιοίκησης, αυτοί που θα παίρνουν τις αποφάσεις θα είναι οι Γερμανοί, καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν εαυτούς... πολύ τυχερούς, επειδή ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Ευρώπης αποφάσισε να εξαγοράσει τον ΟΤΕ. Με το σκεπτικό αυτό, αυτοί που κάνουν το παιγνίδι και βάζουν τους όρους, είναι φυσικά η «Ντόιτσε Τέλεκομ», η οποία σε κάποιο βάθος χρόνου θα γίνει και τυπικά ο απόλυτος κυρίαρχος του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ