Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θωρακίζουν το σύστημά τους

Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ

- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγές στην ποινική νομοθεσία οι οποίες θα «διευκολύνουν» το χτύπημα της τρομοκρατικής δράσης;

- Οι φανεροί κίνδυνοι των αλλαγών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι σε δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στον περιορισμό των εγγυήσεων υπέρ του κατηγορουμένου που προβλέπει η Ποινική Δικονομία, με αποτέλεσμα, π.χ., ο κατηγορούμενος να μην μπορεί να έχει στο στάδιο της ανάκρισης το δικηγόρο του, να μην μπορεί να λάβει γνώση όλων των αποδεικτικών στοιχειών της δικογραφίας και να καταργηθούν οι υπάρχουσες εγγυήσεις όσον αφορά έρευνες, κατασχέσεις και παρακολουθήσεις.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ποιος θα δικάζει. Σήμερα οι συνθέσεις των δικαστηρίων είναι από ένορκους και δικαστές. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει δικαστήρια που θα αποτελούνται αμιγώς από δικαστές. Ετσι θα υπόκεινται πιο εύκολα σε πιέσεις. Η συμμετοχή του λαϊκού στοιχειού στις δικές ήταν προοδευτικό μέτρο. Τώρα πισωγυρίζουμε.

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ήδη η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία για την Ευρωπόλ, που δίνει το δικαίωμα στις υπηρεσίες ασφάλειας να μην προσκομίζουν τα στοιχεία τους στις καταθέσεις τους για την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, έχουμε υπογράψει και τη σύμβαση δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ και ετοιμάζεται ανάλογη συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ. Ετσι οι διωκτικές αρχές ξένου κράτους (π.χ. ΗΠΑ) θα μπορούν να συμμετέχουν σε ανακριτικές πράξεις που ήταν αρμοδιότητα των ελληνικών διωκτικών αρχών. Οσον αφορά τη σωφρονιστική μεταχείριση των κρατουμένων, υπάρχει η αρνητική εμπειρία των «λευκών κελιών» της Γερμανίας.

Το θέμα της προστασίας των μαρτύρων ανοίγει την πόρτα στον χαφιεδισμό επ' ανταλλάγματι, με την έννοια ότι οποίος καταδώσει ο ίδιος «τρομοκράτη» απαλλάσσεται ακόμα κι όταν ήταν συνεργός του φερόμενου ως τρομοκράτη. Μπορεί δηλαδή να πει και ψέματα.

- Ποιες είναι οι επιδιώξεις;

- Η επιδίωξη των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστών είναι να διευρύνουν συστηματικά την έννοια της τρομοκρατίας και να συμπεριλάβουν στους «τρομοκράτες» εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αγωνιστές που παλεύουν για τη δημοκρατία και βέβαια και κράτη που δεν εντάσσονται στη νέα τάξη πραγμάτων και τα βάζουν στη μαύρη λίστα. Ο κίνδυνος είναι να διευκολυνθούν στη χώρα μας οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών και κινημάτων για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα ή για την πάλη τους ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων.

Πρόκειται για εξοπλισμό του συστήματος για να χτυπηθεί η αντίθετη άποψη και η αντίσταση στη λαίλαπα των αντιλαϊκών και αυταρχικών μέσων, στο νέο μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν σε όλη τη Γη οι ιμπεριαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ