Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμφισβήτηση του μεικτού ορκωτού συστήματος

Αντώνης Ρουπακιώτης, πρόεδρος ΔΣΑ

- Τι σημαίνουν για το δικαιικό μας σύστημα οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία που ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας;

- Εχει διατυπωθεί η άποψη για αφαίρεση της αρμοδιότητας των υποθέσεων που είναι σχετικές με την τρομοκρατία από τα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια. Ο ΔΣΑ έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτήν την άποψη, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν ενδείξεις έλλειψης αξιοπιστίας από τα δικαστήρια αυτά κατά την εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων.

Εκφράζω το φόβο ότι στην επιλογή αυτή υποκρύπτεται γενικότερη αμφισβήτηση του μεικτού ορκωτού συστήματος. Το δικαιικό μας σύστημα, ουσιαστικό και δικονομικό, προσφέρει με πληρότητα τη δυνατότητα αναζήτησης ενόχων, οριοθέτηση ευθύνης και κατάγνωση ποινής σε όσους κριθούν υπαίτιοι εγκληματικών τρομοκρατικών πράξεων.

Αλλωστε, εκτός από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που οριοθετούν αδικήματα, όπως πρόκληση σωματικής βλάβης ή ανθρωποκτονίας, κατοχής ή χρήσης εκρηκτικών υλών, οπλοφορίας, οπλοχρησίας, σύστασης συμμορίας κ.ά., έχουν ήδη ενταχθεί στο δικαιικό μας σύστημα διατάξεις ειδικών νόμων από το 1977 έως και το 1995 που δημιουργούν πρόσθετες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ