Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Ολοταχώς προς υπογραφή της συμφωνίας

ΠΡΑΓΑ.--

Νέο γύρο συνομιλιών ξεκίνησαν χτες οι ΗΠΑ και η Τσεχία σχετικά με την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στη χώρα, ώστε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στις 5 Μάη να γίνει εφικτή και η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας. Ολα αυτά παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του τσέχικου λαού, που και το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία των κομμουνιστών τη διατράνωσαν έξω από το σημείο όπου θα εγκατασταθεί η αμερικανική βάση.

Ηδη, η τσέχικη κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τη διήμερη συμφωνία και αυτό το διάστημα συζητά για τη «συμπληρωματική» που αφορά ζητήματα φορολογίας και το νομικό καθεστώς των Αμερικανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στην «ασπίδα».

Χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Τσεχία, Ρίτσαρντ Γκρέιμπερ, σε ανεπίσημη συνάντηση που είχε με ορισμένους δημάρχους και πολίτες της περιοχής Μπρίντι, όπου αναμένεται να εγκατασταθεί η «ασπίδα», επιχείρησε να καθησυχάσει τους Τσέχους πολίτες, ενώ υποστήριξε ότι οι πρόσφατες φήμες για εγκατάσταση τόσο του συστήματος ραντάρ όσο και των πυραύλων στην Τσεχία - όπως είχαν πρόσφατα δημοσιεύσει πολωνικές εφημερίδες - δεν ευσταθούν.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή συμμετοχή Ρώσων παρατηρητών στην «ασπίδα», ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι η απόφαση αφορά την τσέχικη πλευρά, ωστόσο πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν Τσέχοι παρατηρητές στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ