Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κατά της διακοπής της «αποστολής του ΟΗΕ»

Αντιδρά στην επιτροπή ΠΓΔΜ - Κοσσόβου για τον καθορισμό των συνόρων

O μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προσπάθειες περιορισμού της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και τάχθηκε ενάντια στην ανάπτυξη νέων οργάνων εξουσίας, που θα αντικαταστήσουν τις διοικητικές λειτουργίες της αποστολής του ΟΗΕ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ είχε ταχθεί υπέρ της παραχώρησης αρμοδιοτήτων στις αρχές του «ανεξάρτητου» Κοσσόβου.

Ταυτόχρονα, ο Β. Τσούρκιν τάχθηκε και ενάντια στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων της αποστολής του ΟΗΕ στην «παράνομη», όπως τη χαρακτήρισε, αποστολή της ΕΕ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση βίας από τις δυνάμεις του ΟΗΕ σε βάρος των Σέρβων διαδηλωτών στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στις 17 του Μάρτη, θεωρώντας πως οι επικεφαλής των δυνάμεων του ΟΗΕ δεν εξάντλησαν τα περιθώρια εκτόνωσης της κατάστασης χωρίς την άσκηση βίας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας χαρακτήρισε «σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Σερβίας και μιας σειράς αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τη συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής που έχουν συγκροτήσει οι αρχές της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου για τον καθορισμό των συνόρων τους, παρακάμπτοντας έτσι τη Σερβία. Ο Β. Τσούρκιν χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «αντικανονική οριοθέτηση των συνόρων».

Ενδοσερβικές «κόντρες» στην «ποδιά» της ΕΕ

Πιέσεις στην Ολλανδία να άρει τις αντιρρήσεις και να προωθήσει την υπογραφή συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Σερβίας - ΕΕ άσκησαν χτες φιλοδυτικοί Σέρβοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς. «Η σερβική κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει τη Συμφωνία... γιατί... εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», ισχυρίστηκε ο Τάντιτς προκαλώντας για πολλοστή φορά την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που υποστηρίζει την υπογραφή της συμφωνίας μόνο εάν καταγραφούν σαφέστατα τα σερβικά κυριαρχικά εδαφικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο...

Διόλου τυχαία χτες βρέθηκε στο Βελιγράδι η Ευρωενωσιακή επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Ντανούτα Χούμπνερ, που συζήτησε με τη σερβική ηγεσία «το μερίδιο» που θα λάβει μελλοντικά η Σερβία από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ