Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Πιέσεις για τα κινέζικα όπλα

ΧΑΡΑΡΕ - ΝΤΕΡΜΠΑΝ.--

Αμερικανοί «διπλωματικοί» αξιωματούχοι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε χώρες της Νότιας Αφρικής όπως η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια και η Αγγόλα προκειμένου να ακυρωθεί η αποστολή κινεζικών όπλων προς τη Ζιμπάμπουε και να απομονωθεί - ει δυνατόν - η κυβέρνηση του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αυτό μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες», προσθέτοντας πως στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες μέρες και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζενταγί Φρέιζερ που είναι αρμόδια για την Αφρική...

Οι πιέσεις όχι μόνο των Αμερικανών αλλά και νοτιοαφρικανικών οργανώσεων «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση αξιωματούχων της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε που απορούν με το σάλο, θεωρώντας ως πραγματική αιτία τη χώρα προέλευσης των όπλων (Κίνα) και όχι την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν... κατά διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, όπως ισχυρίζεται ο ξένος παράγοντας και το αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» του Μόργκαν Τσβανγκιράι. Ο τελευταίος μάλιστα έχει ξεκινήσει μαραθώνιο σε χώρες της Αφρικής (τη Δευτέρα ήταν στην Γκάνα, χτες στη Νιγηρία και σήμερα αναμένεται στη Μοζαμβίκη) προσπαθώντας να πείσει για την άσκηση ακόμη ασφυκτικότερων πιέσεων στον Πρόεδρο Μουγκάμπε και στις αρχές της Ζιμπάμπουε που ακόμη (περίπου τρεις βδομάδες μετά τις εκλογές) δεν έχουν ανακοινώσει τα... αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Πάντως, χτες εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών ανταπάντησε στις πιέσεις για την αποστολή όπλων στη Ζιμπάμπουε λέγοντας, αφ' ενός, πως εντάσσεται στο «φυσιολογικό διμερές εμπόριο», αφ' ετέρου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κινέζικο σκάφος να επιστρέψει στην Κίνα χωρίς να ξεφορτώσει το εμπόρευμά του στη Ζιμπάμπουε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ