Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συμπόσιο» Μητσοτάκη

«Συμπόσιο», με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία (1961 - 1967)» διοργανώνει από χτες το Ιδρυμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ», επιχειρώντας τη δική του προσέγγιση στα ζητήματα της περιόδου εκείνης που χαρακτηρίστηκαν και από τη λεγόμενη αποστασία.

Τις εργασίες του «Συμποσίου» άνοιξε ο ίδιος ο Κων. Μητσοτάκης, μιλώντας για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ακροθιγώς έκανε αυτοκριτική σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις τότε, ωστόσο περίπου τις δικαιολόγησε ότι, τρόπον τινά, πιέστηκε από την ταχύτητα των γεγονότων εκείνων των ημερών. Αλλωστε, μακρολόγησε περί των ενεργειών των τότε κορυφαίων παραγόντων του αστικού πολιτικού κόσμου, αλληλοσυγκρουόμενες με βάση τα συμφέροντα μικρότερα ή μεγαλύτερα που καθένας τους εξυπηρετούσε, φυσικά πέρα και μακριά από τα δίκαια του λαού. Διόλου τυχαία, σε αποστροφή του λόγου του, μίλησε για προετοιμασία τότε χούντας των στρατηγών «με την ευλογία και της κυβέρνησης και του βασιλέα».

Σ' αυτό το πλαίσιο, επέρριψε ευθύνες στους Γ. και Ανδρ. Παπανδρέου, στον Αθανασιάδη - Νόβα, στον τέως βασιλιά, στον Παν. Κανελλόπουλο.

Περιγράφοντας τη στάση της «Αριστεράς» εκείνης της εποχής και υπό το βλέμμα των παρευρισκόμενων στο «Συμπόσιο» Λεων. Κύρκου και Μαν. Γλέζου, είπε ότι από την ΕΔΑ ο Γ. Πασαλίδης είχε εισηγηθεί στον τότε βασιλιά το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία ο Κωνσταντίνος δέχτηκε. Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε συνάντηση που είχε με τους Ηλία Ηλιού και Αντ. Μπριλάκη και ότι του ζήτησαν να ψηφίσουν την τότε κυβέρνηση Κανελλόπουλου.

Τέλος, σχεδόν έβγαλε λάδι τους βασιλείς από το 1946 μέχρι τη δικτατορία σχετικά με ό,τι έκαναν, λέγοντας ότι ο τότε πολιτικός κόσμος είχε αποδεχτεί και επιζητούσε ενεργή ανάμειξη του παλατιού στα πολιτικά πράγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ