Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαράδεκτη η εμπλοκή των πανεπιστημίων στους σκοπούς του ΝΑΤΟ

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό

Να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση και να διακοπεί η συμμετοχή του ΑΠΘ στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΝΑΤΟ, ζητάει με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Να θυμίσουμε ότι - όπως αποκάλυψε ο «Ρ» την περασμένη βδομάδα - έγγραφο του ΝΑΤΟ που καλεί φοιτητές και αποφοίτους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο Αρχηγείο του, κοινοποιήθηκε σε σχολές του ΑΠΘ. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή αυτή η ενέργεια, το ΚΚΕ κατήγγειλε το γεγονός και τις ευθύνες της κυβέρνησης και των πρυτανικών Αρχών, ενώ εκπρόσωποι της ΠΚΣ έθεσαν το ζήτημα στη Σύγκλητο και απαίτησαν απόσυρση του εγγράφου.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που κατατέθηκε χτες, είναι το εξής:

«Με έγγραφο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών Δ/νση Συντονισμού Ακαδημαϊκών Μονάδων/20 Μαρτίου 2008/ Αρ. Πρωτ. 43492) ενημερώνονται τμήματα του ΑΠΘ για τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης εν ενεργεία φοιτητών τους ή αποφοίτων στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στόχοι του ΝΑΤΟικού Προγράμματος, μεταξύ των άλλων, είναι:

-- Να παράσχει στον Οργανισμό πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο συμμετέχων στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης μέσα από ανάθεση πρακτικών καθηκόντων σε αυτόν, καθώς και με επιπλέον συνεργασία με το προσωπικό.

-- Να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες μια πιο ενδελεχή και "ισορροπημένη" άποψη για το ΝΑΤΟ.

-- Να διευρύνει την "κατανόηση" του ΝΑΤΟ στις χώρες - μέλη της Συμμαχίας.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν λάβει έγκριση των αρμοδίων εθνικών αρχών ασφάλειας της χώρας.

Αποτελεί πρόκληση η μεσολάβηση και η σύμπραξη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ στην προώθηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Θα πρέπει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα να έχουν στο επίκεντρό τους τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων και όχι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την εμπλοκή των ΑΕΙ στους ιδεολογικούς και στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός αν θα παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η συμμετοχή του ΑΠΘ στο Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ